Starożytni Grecy uważali, że migdały są symbolem miłości. Dziś te orzechy są ciekawym składnikiem ciast i deserów. Oto przepis na domowe ciasteczka, które powstały z połączenia kaszy jaglanej i migdałów z lekką nutą cynamonu.
45 minut
15 ciasteczek
100 g kaszy jaglanej
100 g migdałów
50 ml mleka
50 ml mleka
1 jajko
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
15 sztuk migdałów blanszowanych
- Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Migdały mielimy (np. w młynku do kawy) i dodajemy do kaszy jaglanej.
- Następnie mieszamy z mlekiem, żółtkiem, cynamonem, kardamonem, proszkiem do pieczenia i miodem. Całość blendujemy na jednolitą masę.
- Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą jaglaną.
- Na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, za pomocą łyżki formujemy ciastka w kształcie okręgu. Ozdabiamy migdałami blanszowanymi.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30-40 minut.
- Studzimy na kratce.
- Ciasteczka jaglano-migdałowe podajmy jako deser lub dodatek do kawy czy herbaty.
Migdały - właściwości
Migdały to prawdziwa bomba witaminowa. Są bogate w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe. Zmniejszają ryzyko chorób serca, poprawiają krążenie i regulują ciśnienie krwi. Obniżają poziom złego cholesterolu. Migdały powinny znaleźć się w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zawierają kwas foliowy i pomagają w zwalczaniu nudności. Są bogate w błonnik i dają uczucie sytości. Znajdziemy w nich w witaminy - A, E, i z grupy B oraz pierwiastki - potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód i cynk. Wspomagają pracę układu nerwowego, pozytywnie działają na koncentrację i pamięć. Migdały mają także dobry wpływ na włosy i paznokcie.
Wyglądają cudownie! Uwielbiam takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka wyglądają rewelacyjne. Fajne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńZnikają w minutę ;)
UsuńSuper! :) wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają - jak takie włoskie ciasteczka, które widzieliśmy z P. w Rzymie w cukierni :) takie domowe, kruche i właśnie migdałowe :}
OdpowiedzUsuńChciałam trochę nawiązać do takich włoskich ciasteczek :)
UsuńPyszne i pożywne ciasteczka <3
OdpowiedzUsuńMigdały i kardamon to musi naprawdę fajnie smakować :D
OdpowiedzUsuńCo za wspaniałe ciasteczka. Piękne zdjęcia :-) Pozdrawiam,
OdpowiedzUsuńDziękuję za uznanie :)
UsuńCiasteczka prezentują się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zajadam ciasteczka z tego przepisu. Rewelacyjne! Dodałam trochę orzechów wwoskich i ziaren słonecznika - dla urozmaicenia :)
OdpowiedzUsuńSuper! Świetny pomysł z dodatkiem orzechów włoskich i słonecznika :)
Usuń