Grzyby. Wraz z paprotnikami są najstarszymi mieszkańcami naszej planety. Na całym świecie rośnie ich około 60 tys. gatunków. To właśnie one nadają niepowtarzalny smak i niesamowity zapach wielu potrawom. Oto przepis na pulpety w sosie grzybowym z dodatkiem świeżych kurek i aromatycznego koperku.
50 minut
4 porcje
2 l bulionu warzywnego
400 g mięsa mielonego z indyka i wieprzowiny
1 opakowanie zupy grzybowej z suszonych grzybów Profi
200 g świeżych kurek
100 g kaszy jaglanej
1 cebula
1 jajko
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki mąki ryżowej (lub innej)
1/2 pęczka koperku
szczypta cząbru
szczypta cząbru
sól ziołowa
pieprz
- Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Można też ugotować ją w bulionie warzywnym. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Koperek drobno siekamy.
- Do kaszy jaglanej dodajemy mięso mielone, jajko, 3/4 posiekanego koperku, doprawiamy cząbrem, solą ziołową i pieprzem. Dokładnie mieszamy – najlepiej zrobić to rękami.
- Z masy mięsnej formujemy pulpety. Każdy obtaczamy w mące ryżowej.
- Pulpety delikatnie wkładamy do wrzącego bulionu warzywnego i gotujemy ok. 20 minut od momentu zagotowania.
- Kurki dokładnie myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w piórka.
- Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy kurki. Całość delikatnie posypujemy solą ziołową i smażymy, aż cała woda odparuje. Od czasu do czasu mieszamy. Odstawiamy.
- Zupę grzybową z suszonych grzybów Profi przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu – wystarczy podgrzać ją kilka minut.
- W głębokim talerzu lub półmisku układamy pulpety, zalewamy je zupą grzybową Profi, nakładamy usmażone kurki i posypujemy koperkiem.
- Pulpety w sosie grzybowym z kurkami i koperkiem podajemy na gorąco jako danie główne.
Więcej informacji na temat produktów Profi można znaleźć na stronie www.profi.com.pl.
Jakie właściwości mają grzyby?
Warto wiedzieć, że grzyby składają się głównie z wody, są niskokaloryczne i bez obaw mogę je jeść osoby przebywające na diecie. Są bogate w witaminy A, B1 i B2, PP, D, ale zawierają tylko śladowe ilości witaminy C. Znajdziemy w nich żelazo, cynk, miedź, jod, mangan, fluor oraz niektóre sole mineralne - fosforu, wapnia, potasu, sodu. Grzyby są źródłem białka, którego najwięcej znajduje się w młodych okazach. Zawierają także aminokwasy, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Grzyby są ciężkostrawne. Zbudowane z chityny, której nie rozpuszczają kwasy żołądkowe, tylko przechodzą przez układ pokarmowy. Dlatego też powinny ich unikać osoby mające problemy trawienne.
Uwielbiam kurki :)
OdpowiedzUsuńA teraz są najlepsze! :)
UsuńWyglądają fenomenalnie !
OdpowiedzUsuńTak też smakują ;)
UsuńKurki to moje ulubione grzybki. Smak potraw z nimi jest cudowny :)
OdpowiedzUsuńDopiero zaczynam przyjaźń ze świeżymi kurkami, ale będzie to znajomość na lata ;)
UsuńCudowne i bardzo apetyczne pulpeciki, a zdjęcia piękne <3
OdpowiedzUsuńDziękuję za uznanie :)
UsuńWidzę teraz kurki w każdym poście na każdym blogu. Robią furrorę! :)
OdpowiedzUsuńWidzę teraz kurki w każdym poście na każdym blogu. Robią furrorę! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pulpety :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię połączenie mięsa z grzybami : )
OdpowiedzUsuńDanie wyglada bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTo jest danie, którego zapach aż czuć po drugiej stronie ulicy :D
OdpowiedzUsuńTo prawda! :)
UsuńWow, wygląda ten talerz cudownie,aż głodna się zrobiłam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i muszę przyznać, że ja również zjadłabym takiego pulpeta ;)
Usuń