02 sierpnia, 2016

Pulpety w sosie grzybowym z kurkami i koperkiem

Pulpety w sosie grzybowym z kurkami i koperkiem

Grzyby. Wraz z paprotnikami są najstarszymi mieszkańcami naszej planety. Na całym świecie rośnie ich około 60 tys. gatunków. To właśnie one nadają niepowtarzalny smak i niesamowity zapach wielu potrawom. Oto przepis na pulpety w sosie grzybowym z dodatkiem świeżych kurek i aromatycznego koperku.


50 minut
4 porcje

2 l bulionu warzywnego 
400 g mięsa mielonego z indyka i wieprzowiny
200 g świeżych kurek
100 g kaszy jaglanej
1 cebula
1 jajko
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki mąki ryżowej (lub innej)
1/2 pęczka koperku
szczypta cząbru
sól ziołowa
pieprz

  • Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Można też ugotować ją w bulionie warzywnym. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Koperek drobno siekamy.
  • Do kaszy jaglanej dodajemy mięso mielone, jajko, 3/4 posiekanego koperku, doprawiamy cząbrem, solą ziołową i pieprzem. Dokładnie mieszamy – najlepiej zrobić to rękami. 
  • Z masy mięsnej formujemy pulpety. Każdy obtaczamy w mące ryżowej. 
  • Pulpety delikatnie wkładamy do wrzącego bulionu warzywnego i gotujemy ok. 20 minut od momentu zagotowania. 
  • Kurki dokładnie myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w piórka. 
  • Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy kurki. Całość delikatnie posypujemy solą ziołową i smażymy, aż cała woda odparuje. Od czasu do czasu mieszamy. Odstawiamy. 
  • Zupę grzybową z suszonych grzybów Profi przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu – wystarczy podgrzać ją kilka minut. 
  • W głębokim talerzu lub półmisku układamy pulpety, zalewamy je zupą grzybową Profi, nakładamy usmażone kurki i posypujemy koperkiem. 
  • Pulpety w sosie grzybowym z kurkami i koperkiem podajemy na gorąco jako danie główne. 

Więcej informacji na temat produktów Profi można znaleźć na stronie www.profi.com.pl.

Jakie właściwości mają grzyby?

Warto wiedzieć, że grzyby składają się głównie z wody, są niskokaloryczne i bez obaw mogę je jeść osoby przebywające na diecie. Są bogate w witaminy A, B1 i B2, PP, D, ale zawierają tylko śladowe ilości witaminy C. Znajdziemy w nich żelazo, cynk, miedź, jod, mangan, fluor oraz niektóre sole mineralne - fosforu, wapnia, potasu, sodu. Grzyby są źródłem białka, którego najwięcej znajduje się w młodych okazach. Zawierają także aminokwasy, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Grzyby są ciężkostrawne. Zbudowane z chityny, której nie rozpuszczają kwasy żołądkowe, tylko przechodzą przez układ pokarmowy. Dlatego też powinny ich unikać osoby mające problemy trawienne. 

Pulpety w sosie grzybowym z kurkami i koperkiem - składniki

Pulpety w sosie grzybowym z kurkami i koperkiem

Pulpety w sosie grzybowym z kurkami i koperkiem

Pulpety w sosie grzybowym z kurkami i koperkiem

Pulpety w sosie grzybowym z kurkami i koperkiem





Wakacje z Profi

17 komentarzy:

  1. Kurki to moje ulubione grzybki. Smak potraw z nimi jest cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dopiero zaczynam przyjaźń ze świeżymi kurkami, ale będzie to znajomość na lata ;)

      Usuń
  2. Cudowne i bardzo apetyczne pulpeciki, a zdjęcia piękne <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę teraz kurki w każdym poście na każdym blogu. Robią furrorę! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę teraz kurki w każdym poście na każdym blogu. Robią furrorę! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię połączenie mięsa z grzybami : )

    OdpowiedzUsuń
  6. To jest danie, którego zapach aż czuć po drugiej stronie ulicy :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, wygląda ten talerz cudownie,aż głodna się zrobiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i muszę przyznać, że ja również zjadłabym takiego pulpeta ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...