Już starożytni Rzymianie chętnie jedli brzoskwinie, które nazywali perskimi jabłkami. Ich ojczyzną są Chiny, ale uprawiano je także w Persji. Stamtąd te słodkie i soczyste owoce dotarły do Europy. Brzoskwinie bardzo dobrze smakują w słodkich potrawach. Oto przepis na pieczoną owsiankę z brzoskwiniami, która doda energii na cały dzień.
40 minut
2 porcje
100 g płatków owsianych
1 brzoskwinia
1 brzoskwinia paragwajska
1 łyżeczka cukru z wanilią
1/2 łyżeczki cynamonu
- Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem niewiele ponad ich powierzchnię. Odstawiamy, aby płatki napęczniały.
- Brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do płatków owsianych. Posypujemy cukrem z wanilią, cynamonem i mieszamy.
- Całość przekładamy do kokilek lub innych naczyń żaroodpornych.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut.
- Pieczona owsianka z brzoskwiniami to pomysł na śniadanie. Można do niej dodać jogurt lub maślankę. Bardzo dobrze smakuje na zimno i może być daniem na wynos.
O brzoskwiniach i ich właściwościach zdrowotnych można przeczytać w przepisie na tartę brzoskwiniowo-kokosową.
Wspaniałe śniadanie :) ale ja i na podwieczorek i kolację jestem chętna :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNa podwieczorek i kolację jak najbardziej - sprawdziłam ;) Pozdrawiam również! :)
UsuńOwsianeczka w sam raz dla mojego mężusia ;) :)
OdpowiedzUsuńChyba nie znam faceta, który lubi owsiankę. Miło słyszeć, że jednak tacy są :)
UsuńPycha śniadanie ! Pieczone brzoskwinie są tak aromatyczne :)
OdpowiedzUsuńAle fajne na śniadanie. I jak apetycznie podane :)
OdpowiedzUsuńBardzo zdrowe i pożywne śniadanko. :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam owsianki w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńJa zawsze robię owsiankę tradycyjną :)
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł na owsiankę :)
OdpowiedzUsuńŚwietna, smaczna i bardzo pożywna owsianka <3
OdpowiedzUsuńRzymianie wiedzieli co dobre. ;) Jedna z nas jest zapaloną owsiankomaniaczką, która może ją jeść, o każdej porze dnia i z różnymi dodatkami. ;) Świetny przepis. Pozdrawiamy. :)
OdpowiedzUsuńMam podobnie :) Zwykłe, pieczone, z owocami lub orzechami, na mleku czy jogurcie. Pozdrawiam również! :)
UsuńWspaniałe śniadanie, po którym spokojnie nie jesteśmy głodne do samego obiadu :D
OdpowiedzUsuń