22 sierpnia, 2016

Pieczona owsianka z brzoskwiniami

Pieczona owsianka z brzoskwiniami

Już starożytni Rzymianie chętnie jedli brzoskwinie, które nazywali perskimi jabłkami. Ich ojczyzną są Chiny, ale uprawiano je także w Persji. Stamtąd te słodkie i soczyste owoce dotarły do Europy. Brzoskwinie bardzo dobrze smakują w słodkich potrawach. Oto przepis na pieczoną owsiankę z brzoskwiniami, która doda energii na cały dzień. 


40 minut
2 porcje

100 g płatków owsianych
1 brzoskwinia
1 brzoskwinia paragwajska
1 łyżeczka cukru z wanilią
1/2 łyżeczki cynamonu

  • Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem niewiele ponad ich powierzchnię. Odstawiamy, aby płatki napęczniały. 
  • Brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do płatków owsianych. Posypujemy cukrem z wanilią, cynamonem i mieszamy. 
  • Całość przekładamy do kokilek lub innych naczyń żaroodpornych. 
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. 
  • Pieczona owsianka z brzoskwiniami to pomysł na śniadanie. Można do niej dodać jogurt lub maślankę. Bardzo dobrze smakuje na zimno i może być daniem na wynos.

O brzoskwiniach i ich właściwościach zdrowotnych można przeczytać w przepisie na tartę brzoskwiniowo-kokosową.

Pieczona owsianka z brzoskwiniami

Pieczona owsianka z brzoskwiniami

Pieczona owsianka z brzoskwiniami

Pieczona owsianka z brzoskwiniami


14 komentarzy:

  1. Wspaniałe śniadanie :) ale ja i na podwieczorek i kolację jestem chętna :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na podwieczorek i kolację jak najbardziej - sprawdziłam ;) Pozdrawiam również! :)

      Usuń
  2. Owsianeczka w sam raz dla mojego mężusia ;) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba nie znam faceta, który lubi owsiankę. Miło słyszeć, że jednak tacy są :)

      Usuń
  3. Pycha śniadanie ! Pieczone brzoskwinie są tak aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajne na śniadanie. I jak apetycznie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo zdrowe i pożywne śniadanko. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam owsianki w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja zawsze robię owsiankę tradycyjną :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna, smaczna i bardzo pożywna owsianka <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Rzymianie wiedzieli co dobre. ;) Jedna z nas jest zapaloną owsiankomaniaczką, która może ją jeść, o każdej porze dnia i z różnymi dodatkami. ;) Świetny przepis. Pozdrawiamy. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam podobnie :) Zwykłe, pieczone, z owocami lub orzechami, na mleku czy jogurcie. Pozdrawiam również! :)

      Usuń
  10. Wspaniałe śniadanie, po którym spokojnie nie jesteśmy głodne do samego obiadu :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...