26 sierpnia, 2016

Pęczotto ze świeżymi kurkami

Pęczotto ze świeżymi kurkami

Pęczak to najbardziej znany rodzaj kaszy jęczmiennej. Nic dziwnego, ponieważ to samo zdrowie. Jest źródłem witamin - z grupy B, E, K, PP i minerałów - cynku, miedzi, wapnia, manganu. Pęczak korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego, a dzięki zawartości błonnika - na układ pokarmowy i pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Dlatego właśnie to pęczak zagrał główną rolę w tym daniu. Towarzyszą mu świeże kurki i koperek.


45 minut
2 porcje

700 ml intensywnego bulionu warzywnego
200 g świeżych kurek
100 g kaszy pęczak
1 mała cebula
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka sosu sojowego
kilka gałązek koperku
kilka szczypt cząbru
sól
świeżo mielony pieprz

  • Kurki myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Cebulę kroimy w piórka, a koperek drobno siekamy. 
  • Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy na niego cebulę. Kiedy zmięknie, dodajemy kurki i sos sojowy. Smażymy do czasu odparowania wody, od czasu do czasu mieszamy. 
  • Następnie na patelnię wlewamy połowę bulionu warzywnego i dodajemy pęczak. Mieszamy i smażymy do czasu wchłonięcia płynów przez kaszę. 
  • Dodajemy drugą porcję bulionu, połowę koperku, doprawiamy cząbrem, solą i pieprzem do smaku. Smażymy, aż kasza wchłonie cały bulion. G
  • otowe danie posypujemy koperkiem. 
  • Pęczotto z kurkami podajemy  na gorąco jako danie główne. 

Wielbicielom kurek polecam także przepis na pulpety w sosie grzybowym z kurkami i koperkiem.

Pęczotto ze świeżymi kurkami - składniki

Pęczotto ze świeżymi kurkami

Pęczotto ze świeżymi kurkami

Pęczotto ze świeżymi kurkami

Pęczotto ze świeżymi kurkami





Czas na grzyby

19 komentarzy:

  1. Uwielbiam kurki, z kaszą jeszcze nie jadłam, ale potrawa wygląda bardzo apetycznie i chętnie wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To danie wygląda obłędnie! Na pewno smakuje tak, że można zwariować. Dla takich wariatów smakowych jak ja jest to niebezpieczne i powinno być zakazane! :)
    Oczywiście żartuję! Gotujcie, jedzcie na zdrowie i lądujcie w kulinarnym niebie :) Ja zrobię tak na pewno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panie Tomku, Pan zawsze trafia w samo sedno! Zapewniam - można zwariować :)

      Usuń
  3. Koperek albo pietruszka musi być obowiązkowo :D Taki zielony element to jak wisienka na torcie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, ale natka absolutnie nie jest w moim typie. Dlatego wolę koperek lub szczypiorek :)

      Usuń
  4. To danie prezentuje się bardzo apetycznie ! Zjadłabym kopiasty talerz takiego pęczotto na kolację ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudownie. Przepis przypadł mi bardzo do gustu :-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie połączenie, przepis jest świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurki z podsmażona cebulką to rarytasik. Uwielbiam. Bardzo fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pęczak, kurki, świeży koperek - połączenie idealne, pożywne i jakie smaczne! Chętnie zjadłabym dziś takie danie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Danie wygląda bardzo smacznie. Pozdrawiam Serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne danie :-) z pewnością smakuje wspaniale :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dawno nie jadłam już niczego z grzybami to wygląda fantastycznie

    OdpowiedzUsuń
  12. smakowite danie. Ja kaszę pęczak bardzo lubie, dodaje ją nawet do zupy np pomidorowej :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Pęczka w doborowym towarzystwie- przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...