Jeżeli do warzywnych przekąsek czegoś brakuje to na pewno brakuje właściwego sosu. Świetnie smakuje również z innymi potrawami. Oto prosty przepis na dip, który świeże lub gotowane warzywa zmieni w niebanalne danie.
10 minut
2-4 porcje
3
łyżki jogurtu greckiego light
garść
rukoli
kilka
listków świeżej kolendry
1
ogórek kiszony
2 ząbki czosnku
1
łyżeczka ostrej musztardy (np. sarepskiej)
sól
świeżo mielony pieprz
- Rukolę i kolendrę myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i drobno siekamy. Ogórka kiszonego ścieramy na tarce. Czosnek drobno siekamy.
- Jogurt grecki przekładamy do miski, dodajemy posiekaną rukolę, kolendrę, ogórka, czosnek i mieszamy. Doprawiamy łyżeczką ostrej musztardy, sokiem z cytryny oraz solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy.
- Dip wstawiamy na godzinę do lodówki, aby smaki dobrze się przegryzły.
- Biały dip podajemy do świeżych lub gotowanych warzyw. Doskonale smakuje także z warzywnymi burgerami.
O właściwościach odżywczych rukoli można przeczytać w przepisie na sałatkę z tą sałatą oraz fetą.
Aby uniknąć nieprzyjemności zdrowotnych, zawsze należy myć w ciepłej wodzie pojemniki z nabiałem przed ich otwarciem. Co do samego przepisu to nie znam się, więc się nie wypowiem.
OdpowiedzUsuńOczywiście. Zgadzam się w 100 proc.
Usuń:)
UsuńBardzo fajny i prosty przepis, na zbliżające się przyjęcia grillowe, w sam raz :)
OdpowiedzUsuńDip rewelacja;))
OdpowiedzUsuńOgórek kiszony dodaje tego charakterystycznego smaczku :)
OdpowiedzUsuńOwszem ;)
UsuńOwszem ;)
Usuń