Focaccia rodzaj pieczywa pochodzący z Włoch. Przypomina pizzę, ale bez sera i sosu pomidorowego. Włosi podają ją na ciepło z oliwą i octem balsamicznym przed głównym posiłkiem. Focaccia to także doskonały dodatek do innych dań. Oto sprawdzony przepis na focaccię z aromatyczną czarnuszką.
60 minut
4-6 porcji
250
g mąki pszennej razowej
3 łyżki ziołowej oliwy z oliwek
2
łyżki oliwy z oliwek
2
łyżki czarnuszki
2
łyżeczki soli morskiej
10
– 12 listków świeżej bazylii
- Mąkę razową mieszamy z suchymi drożdżami, solą, cukrem i czarnuszką. Dodajemy wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy elastyczne, łatwo odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Następnie rękami formujemy prostokątny placek. Ostrym końcem drewnianej łyżki nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach. Na wierzchu układamy liście bazylii.
- Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez 25 minut.
- Foccacia smakuje na ciepło i równie dobrze na zimno jako dodatek do innych potraw.
Jakie właściwości ma czarnuszka?
Właściwości czarnuszki znane były już w starożytności. Stosowała ją Kleopatra, Hipokrates i Tutenchamon. Zawiera witaminy z grupy B, selen, kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze. Czarnuszka korzystnie działa na układ pokarmowy, a także wspomaga układ odpornościowy. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Ma pozytywny wpływ na mózg i reguluje ciśnienie krwi.
Więcej ciekawych informacji na temat czarnuszki - jej właściwości i zastosowania - można znaleźć w artykule w portalu drogadosiebie.pl.
Więcej ciekawych informacji na temat czarnuszki - jej właściwości i zastosowania - można znaleźć w artykule w portalu drogadosiebie.pl.
Italia OK.
OdpowiedzUsuńPyszka :)
OdpowiedzUsuńMusi smakować pysznie a szczególnie ostatnio mamy słabość do czarnuszki :)
OdpowiedzUsuńCzarnuszka jest rewelacyjna, zwłaszcza do różnego rodzaju wypieków :)
UsuńCzarnuszki w czystej postaci nigdy nie jadłam, ale używam przyprawę z jej dodatkiem ;) A Twoje danie wygląda przepysznie i kiedyś będę musiała zrobić coś podobnego ;)
OdpowiedzUsuńCzarnuszki w czystej postaci nigdy nie jadłam, ale używam przyprawę z jej dodatkiem ;) A Twoje danie wygląda przepysznie i kiedyś będę musiała zrobić coś podobnego ;)
OdpowiedzUsuńA czy to ciasto wyrasta? Bo ja trzymałam 40 min i mam wrazenie ze nawet nie drgnęło :)
OdpowiedzUsuńLekko wyrasta i jest delikatnie puszyste :)
Usuń