31 maja, 2015

Kuchnie świata: razowa focaccia z czarnuszką

Razowa focaccia z czarnuszką

Focaccia rodzaj pieczywa pochodzący z Włoch. Przypomina pizzę, ale bez sera i sosu pomidorowego. Włosi podają ją na ciepło z oliwą i octem balsamicznym przed głównym posiłkiem. Focaccia to także doskonały dodatek do innych dań. Oto sprawdzony przepis na focaccię z aromatyczną czarnuszką. 


60 minut
4-6 porcji

250 g mąki pszennej razowej
8 g suchych drożdży
3 łyżki ziołowej oliwy z oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki czarnuszki
2 łyżeczki soli morskiej
1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
10 – 12 listków świeżej bazylii

  • Mąkę razową mieszamy z suchymi drożdżami, solą, cukrem i czarnuszką. Dodajemy wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy elastyczne, łatwo odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. 
  • Następnie rękami formujemy prostokątny placek. Ostrym końcem drewnianej łyżki nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach. Na wierzchu układamy liście bazylii. 
  • Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez 25 minut. 
  • Foccacia smakuje na ciepło i równie dobrze na zimno jako dodatek do innych potraw.

Jakie właściwości ma czarnuszka?

Właściwości czarnuszki znane były już w starożytności. Stosowała ją Kleopatra, Hipokrates i Tutenchamon. Zawiera witaminy z grupy B, selen, kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze. Czarnuszka korzystnie działa na układ pokarmowy, a także wspomaga układ odpornościowy. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Ma pozytywny wpływ na mózg i reguluje ciśnienie krwi.

Więcej ciekawych informacji na temat czarnuszki - jej właściwości i zastosowania - można znaleźć w artykule w portalu drogadosiebie.pl.

Focaccia - składniki

Razowa focaccia z czarnuszką

Razowa focaccia z czarnuszką

Razowa focaccia z czarnuszką

Razowa focaccia z czarnuszką


8 komentarzy:

  1. Musi smakować pysznie a szczególnie ostatnio mamy słabość do czarnuszki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czarnuszka jest rewelacyjna, zwłaszcza do różnego rodzaju wypieków :)

      Usuń
  2. Czarnuszki w czystej postaci nigdy nie jadłam, ale używam przyprawę z jej dodatkiem ;) A Twoje danie wygląda przepysznie i kiedyś będę musiała zrobić coś podobnego ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czarnuszki w czystej postaci nigdy nie jadłam, ale używam przyprawę z jej dodatkiem ;) A Twoje danie wygląda przepysznie i kiedyś będę musiała zrobić coś podobnego ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy to ciasto wyrasta? Bo ja trzymałam 40 min i mam wrazenie ze nawet nie drgnęło :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...