Jarmuż doceniali już starożytni Rzymianie. W Polsce znany jest od dawna, ale głównie jako roślina dekoracyjna. Warto wiedzieć, że jarmuż to skarbnica składników odżywczych. Oto łatwy przepis na pastę z jarmużu i pieczarek, która będzie smakować zawsze i każdemu.
20 minut
2-4 porcje
125 g jarmużu
2 pieczarki portobello
2 łyżki białego serka do smarowania (np. Bieluch)
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
świeżo mielony
- Jarmuż myjemy i osuszamy na sicie. Następnie drobno siekamy, usuwając twarde łodygi. Pieczarki portobello myjemy i ścieramy na tarce.
- Na patelnię wrzucamy jarmuż i blanszujemy dopóki nie będzie miał intensywnego zielonego koloru (3 - 4 minuty). Można dolać odrobinę wody.
- Dodajemy pieczarki i posiekany lub starty na tarce czosnek. Dusimy do momentu odparowania wody. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Dodajemy serek, przyprawy i i blendujemy.
- Pastę kanapkową z jarmużu podajemy z ulubionym pieczywem.
Jarmuż - składniki odżywcze i właściwości
Jarmuż to odmiana kapusty. Jest bogaty w białko, beta-karoten i błonnik. Zawiera witaminy A, C i K oraz potas, żelazo, magnez, fosfor, cynk i wapń. Korzystnie wpływa na układ krwionośny i reguluje ciśnienie krwi. Hamuje utlenianie złego cholesterolu i chroni przed anemią. Jarmuż pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i może zapobiegać powstawaniu wrzodów. Osoby zmagające się z chorobami tarczycy i kamicą szczawianową powinny unikać jarmużu.
Świetny pomysł na zdrową i pyszną pastę :) zapisuję :) właśnie posiałam jarmuż więc przepis na pewno się przyda :):)
OdpowiedzUsuńWidzimy, że zgrałyśmy się z jarmużem na blogach :) Znów zielono i pysznie się zrobiło :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na pastę - jarmuż ubóstwiam. Poza tym taka piekna zieloniutka jest, samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńRewelacja, wypróbowałam, polecam. Pyszne! :)
OdpowiedzUsuń