Nie taki ziemniak straszny, jak go malują. Okazuje się, że ziemniaki to skarbnica różnych witamin i mikroelementów. Błonnik, potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo, witamina C, PP, K, H i z grupy B - to wszystko znajduje się w ziemniakach. Do tego są niskokaloryczne, usprawniają pracę mózgu i wzmacniają układ nerwowy. Oto sprawdzony przepis na pieczone ziemniaki.
50 minut
2-4 porcje
O innych dobroczynnych właściwościach ziemniaków można przeczytać w przepisie na kremową zupę ziemniaczaną.
1
kg ziemniaków
1
łyżka ziołowej oliwy z oliwek
1
łyżeczka ziół prowansalskich
1
łyżeczka suszonej kolendry
1
łyżeczka tymianku
sól
- Ziemniaki (użyłam odmiany Agata) obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki.
- Skrapiamy ziołową oliwą z oliwek. Dodajemy sól, zioła prowansalskie, kolendrę i tymianek. Każdą ćwiartkę nacieramy mieszanką przypraw, solą i oliwą. Najlepiej zrobić to rękami, ponieważ każdy ziemniak otrzyma porcję ziół i oliwy.
- Tak przygotowane ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C i pieczemy 40 minut.
- Pieczone ziemniaki można podawać jako dodatek do dania głównego lub jako przekąskę z ulubionym dipem. Smakują równie dobrze na ciepło i na zimno.
O innych dobroczynnych właściwościach ziemniaków można przeczytać w przepisie na kremową zupę ziemniaczaną.
Mimo, że uwielbiam sobie kucharzyć i próbować przepisów ze wszystkich stron świata, to jednak pieczone ziemniaki są mocno zakorzenione w moim sercu :}
OdpowiedzUsuńLubimy pieczone ziemniaki choć nie pozwalamy sobie na nie zbyt często ale czasem naprawdę ma się na nie ochotę :D
OdpowiedzUsuńAle robisz smaka 😍😍😍
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
❤
W takim wydaniu ziemniaki smakują super :) Pozdrawiam również :)
Usuń