13 września, 2016

Kuchnie świata: surówka marchewkowa z jabłkiem i orzechami włoskimi z Kazachstanu

Surówka marchewkowa z orzechami włoskimi z Kazachstanu

Mimo że nazywana jest marchewką po koreańsku, surówka ta jest bardzo popularna w Kazachstanie. Tę i inne surówki można bez problemu kupić gotowe w większych sklepach spożywczych. Do marchewki Kazachowie często dodają inne składniki - marynowane grzyby, mięso czy orzechy włoskie. To właśnie wersja surówki marchewkowej z orzechami włoskimi najbardziej przypadła mi do smaku.


Składniki
500 g marchewki
1 jabłko
1 cebula 
3 ząbki czosnku
2 łyżki octu balsamicznego jasnego
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
½ łyżeczki suszonej kolendry
garść orzechów włoskich

Orzechy włoskie delikatnie prażymy na suchej patelni. Odstawiamy. Marchewki i jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystko mieszamy w dużej misce. W małej misce mieszamy ocet balsamiczny, ksylitol, sól, pieprz i kolendrę. Czosnek ścieramy na tarce lub siekamy i mieszamy z resztą składników. Sos dodajemy do marchewki i dokładnie mieszamy. Olej rzepakowy podgrzewamy i gorący wlewamy do marchewki - będzie skwierczeć. Na koniec dodajemy orzechy włoskie. Całość przekładamy do zamykanego naczynia lub słoika. Zamknięte naczynie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem surówkę można ozdobić listkami świeżej mięty. Kazachską surówkę z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi podajemy jako dodatek do dania głównego. 

Jeżeli planujecie podróż do Kazachstanu - globtroterską czy biznesową - pamiętajcie, że potrzebna będzie wiza. Wyrobienie jej nie zabierze Wam cennego czasu i energii, jeżeli skorzystacie z usług Centrumwiz.pl. Profesjonalny zespół pomoże w wybraniu rodzaju wizy, wypełnieniu wnioski wizowego i załatwieniu wszystkich formalności. 

Centrumwiz.pl

Surówka marchewkowa z orzechami włoskimi z Kazachstanu

Surówka marchewkowa z orzechami włoskimi z Kazachstanu

Surówka marchewkowa z orzechami włoskimi z Kazachstanu

Surówka marchewkowa z orzechami włoskimi z Kazachstanu


17 komentarzy:

  1. Przepyszna surówka! <3 U mnie też dziś gości surówka z marchewki i jabłka, ale w klasycznej wersji. Koniecznie muszę spróbować Twojej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby taka surówka z marchewką i jabłkiem jest i u nas, ale my jej tak nie przyprawiamy. Ciekawi mnie ten czosnek w tym przepisie, ta kolendra i ta cebulka. Nawet ten ocet i orzechy - kurcze, to musi być zupełnie inny smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie te dodatki sprawiają, że marchewka smakuje zupełnie inaczej. Na początku jest słodka, a potem dość ostra :)

      Usuń
  3. Ja robię tylko z jabłka, marchewki i soku z cytryny, ale też często dodaję orzechy włoskie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę spróbować tej wschodniej suróweczki : )

    OdpowiedzUsuń
  5. Całkiem inaczej doprawiona i dosmaczona orzechami nasza rodzima marchewka. Chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawe połączenie, zupełnie u nas nie spotykane. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja ulubiona, bardzo lubię dodawać orzechy włoskie do surówek. Moje smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. takiej wersji surówki z marchewki jeszcze nie jadłam, bardzo ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ta surówka musi być wspaniała. Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. My zawsze robimy na słodko marchew, jabłko, orzechy, cynamon i pomarańcza :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...