27 maja, 2019

Sok marchewkowy z jabłkami i bananem - #wyzwanie5porcji

Sok marchewkowy z jabłkami i bananem

Warzywa i owoce to podstawa zdrowej i zbilansowanej diety. Dowodzą tego liczne badania naukowe, a eksperci i dietetycy przekonują, że 5 porcji warzyw i owców powinny stanowić bazę dobroczynnego i bogatego w właściwości odżywcze codziennego menu. Jedną z takich porcji może być szklanka soku owocowego, warzywnego lub mieszanego. Oto przepis na pyszną porcję zdrowia, czyli sok marchewkowy z jabłkami i bananem.



Składniki
500 ml wody niegazowanej
3 marchewki
2 jabłka
1 banan
2 łyżki miodu
do podania listki mięty

Marchewki, jabłka i banana myjemy, osuszamy i obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki. Do soku najlepiej użyć sokowirówki, ale może to być także blender kielichowy. Najpierw robimy sok z marchwi, a potem z jabłek. Mieszamy. Banana blendujemy z miodem na gładko. Wlewamy sok marchwiowo-jabłkowy, wodę i miksujemy, aż składniki się ze sobą połączą. Sok przecedzamy przez drobne sitko. Podajemy z listkami mięty. Sok można także przelać do bidonu i zabrać ze sobą na wynos. Będzie pyszną i zdrową porcją warzyw i owoców w ciągu dnia, która dostarczy witamin i mikroelementów. 

30 maja obchodzony jest Światowy Dzień Soku. Warto uczcić to oryginalne święto i podjąć #wyzwanie5porcji. Na początek najlepsza będzie szklanka pełnego zdrowia soku przygotowanego ze świeżych warzyw i owoców, które dodadzą energii i dostarczą niezbędnych składników odżywczych. 

Zbilansowana dieta dostarcza witamin i mikroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. W takiej diecie powinny regularnie pojawiać się różne produkty podane w odpowiednich proporcjach. W menu warto uwzględnić różnorodne produkty, z których organizm wyciągnie wszystko, co najlepsze. Według Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Instytutu Żywności i Żywienia z 2016 roku nasza dieta powinna składać się z pięciu posiłków dziennie spożywanych w regularnych odstępach czasu. W naszym codziennym menu nie może zabraknąć warzyw i owoców, z czego jedną porcję może stanowić szklanka soku. Jedna porcja warzyw i owoców to 80-100 gramów. Nie zapominajmy o produktach zbożowych pełnoziarnistych, nabiale, mięsie i rybach oraz nawodnieniu i przyjmowaniu minimum 1,5 litra płynów w ciągu dnia. Ważny jest także ruch. W diecie zbilansowanej warto zamienić tłuszcze pochodzenia zwierzęcego na roślinne (oleje roślinne i oliwa z oliwek), ograniczyć sól, a potrawy doprawiać ziołami, a słodycze zastąpić owocami, orzechami i sokami. 

Sok marchewkowy z jabłkami i bananem

Warzywa i owoce to główne składniki zdrowej i zbilansowanej diety. 
Powinniśmy jeść ich 5 porcji w ciągu dnia. Jedną z nich może być szklanka soku. 

Sok marchewkowy z jabłkami i bananem

Szklanka takiego soku to mnóstwo witamin i mikroelementów. 

Sok marchewkowy z jabłkami i bananem

Warzywa i owoce można też zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą na wynos. 
To pyszna i zdrowa przekąska lub dodatek do drugiego śniadania.



4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...