22 maja, 2019

Wegańskie leczo z cukinią

Wegańskie leczo z cukinią

Leczo to narodowa potrawa Węgrów. Głównym składnikiem jest papryka i pomidory, które odpowiadają za super smak i aromat dania. Leczo może być dodatkiem do dania głównego, ale świetnie smakuje samo bez żadnych dodatków. To łatwa, pyszna i aromatyczna potrawa. Oto przepis na pyszne wegańskie leczo z cukinią.




Składniki
500 ml passaty pomidorowej
1/4 szklanki wody
2 żółte papryki
1 papryka czerwona
1 papryka peperoncino
1 cukinia
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
1 łyżeczka ajwaru
1/2 łyżeczki chili
sól 
świeżo mielony pieprz

Warzywa myjemy i osuszamy. Papryki kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Cukinię kroimy w grube półplastry. Pół cebuli kroimy w piórka. Pokrojone składniki przekładamy do formy do zapiekania. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 15 minut.

Kiedy warzywa się pieką, przygotowujemy sos pomidorowy. Pozostałą połówkę cebuli kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Smażmy na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodajmy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy minutę. Często mieszamy. Wlewamy passatę, wodę i ajwar. Mieszamy. Doprawiamy solą, papryką wędzoną i chili. Dokładnie mieszamy. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu 10 minut.

Podpieczone warzywa wyjmujemy z piekarnika. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 200 stopni. Warzywa mieszamy i odstawiamy na minutę. Wlewamy sos pomidorowy i dokładnie mieszamy. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut.

Wegańskie leczo z cukinią podajemy na gorąco posypane natką pietruszki.

Wegańskie leczo z cukinią

Wegańskie leczo z cukinią

Wegańskie leczo z cukinią

Wegańskie leczo z cukinią


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...