Sałatka ze smażonym tofu i jogurtowym sosem to pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się na różne okazje. Sałatka jest łatwa i szybka w przygotowaniu. To danie wegetariańskie, które będzie smakować także mięsożercom. Oto przepis na pyszną i zdrową sałatkę ze smażonym tofu i jogurtowym sosem.
Składniki:
1 mała główka sałaty lodowej
250 g naturalnego tofu
1 łyżka oleju z prażonego sezamu
1 łyżka orzeszków ziemnych
garść pomidorków koktajlowych
sos:
1/2 szklanki jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól
świeżo mielony czarny pieprz
- Przygotowujemy sos. Jogurt mieszamy z przyprawami i wstawiamy do lodówki.
- Tofu kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej z prażonego sezamu i smażymy na nim tofu na złoty kolor.
- Sałatę lodową szatkujemy i przekładamy do miski. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
- Na sałacie układamy pomidorki, smażone tofu i skrapiamy sosem jogurtowym.
- Wierzch posypujemy orzeszkami ziemnymi.
- Sałatkę ze smażonym tofu podajemy z ulubionym pieczywem lub jako dodatek do obiadu.
Jakie właściwości ma tofu?
Tofu to twarożek sojowy, który powstał tysiące lat temu w Chinach. Ten sojowy produkt jest popularny także w innych krajach azjatyckich. Warto wiedzieć, że tofu jest bardzo dobrym źródłem białka, tłuszczów roślinnych nienasyconych oraz innych ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Znajdziemy w nim wapń, żelazo, fosfor, potas, sód, a także witaminy z grupy B i witaminę E. Tofu jest niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu, a nawet pomaga obniżyć jego poziom.
Pycha! :D Lubię takie proste w przygotowaniu oraz lekkie sałatki wege :) Olej sezamowy i orzeszki ziemne świetnie dodają smaku naturalnemu tofu! :)
OdpowiedzUsuńMam słabość do tofu <3
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń