18 września, 2019

Dżem wiśniowy z płatkami migdałowymi

Dżem wiśniowy z płatkami migdałowymi

Wiśnie to zdrowe i pełne dobroczynnych substancji owoce. Wspomagają pracę serca, pomagają w walce z bezsennością i poprawiają apetyt. Są bogate w błonnik, potas i witaminę C. Z wiśni można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Wiśnie świetnie smakują w słodkich wypiekach jak ciasta czy drożdżówki. Z wiśni można także zrobić pyszne domowe dżemy. Oto przepis na przepyszny i szybki dżem wiśniowy z płatkami migdałowymi.


Składniki
500 g wiśni
1/2 szklanki ksylitolu
3 płaskie łyżki nasion chia
3 łyżki płatków migdałowych

Drylowane wiśnie smażymy w garnku, aż połowa soku odparuje. Dodajemy ksylitol, mieszamy i smażymy ok. 3-4 minut. Często mieszamy. Garnek zestawiamy z ognia i odstawiamy na 10 minut, aby wiśnie lekko przestygły. Dodajemy nasiona chia i płatki migdałowe. Mieszamy i przekładamy do słoiczka. Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Dżem wiśniowy podajemy z pieczywem świeżym i chrupki, ciepłymi tostami, jako farsz do naleśników czy dodatek do deserów.  

Bardzo smakowitym dodatkiem do tego dżemu są płatki migdałowe, które nadają przyjemnego aromatu. Migdały symbolizują nieustającą miłość, a ich smak i właściwości doceniali już starożytni Grecy i Rzymianie. Migdały są bogate w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe. Zmniejszają ryzyko chorób serca, poprawiają krążenie i regulują ciśnienie krwi. Obniżają poziom złego cholesterolu. Migdały powinny znaleźć się w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zawierają kwas foliowy i pomagają w zwalczaniu nudności. Są bogate w błonnik i dają uczucie sytości. Znajdziemy w nich w witaminy - A, E, i z grupy B oraz pierwiastki - potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód i cynk. Wspomagają pracę układu nerwowego, pozytywnie działają na koncentrację i pamięć. Migdały mają także dobry wpływ na włosy i paznokcie.

Dżem wiśniowy z płatkami migdałowymi

Dżem wiśniowy z płatkami migdałowymi

Dżem wiśniowy z płatkami migdałowymi


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...