Pasty kanapkowe to świetny dodatek do pieczywa. Ta pasta z pieczonej papryki z dodatkiem czosnku i orzechów włoskich to nie tylko pomysł na smarowidło do chleba. Świetnie smakuje ze świeżymi warzywami jako przekąska lub sos podany do dania głównego. Pasta jest pełna smacznych i zdrowych składników. Oto przepis na pyszną i zdrową pastę z pieczonej papryki z czosnkiem i orzechami włoskimi.
40 minut
2 porcje
2 porcje
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
garść orzechów włoskich
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
sól
świeżo mielony czarny pieprz
- Papryki myjemy i osuszamy. Kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 220 stopni i pieczemy, aż piekarnik się nagrzeje. Pieczemy kolejne 20 minut w nagrzanym piekarniku. Papryki wyjmujemy, ostrożnie przekładamy o woreczka strunowego, zamykamy i odstawiamy, aż ostygną. Papryki wyjmujemy z woreczka i obieramy ze skórki. Kawałki przekładamy do naczynia blendera.
- Do upieczonych papryk dodajemy pokrojone na plasterki ząbki czosnku, posiekane orzechy włoskie i oliwę. Blendujemy na gładką pastę.
- Doprawiamy wędzoną papryką, solą i pieprzem.
- Pastę z pieczonej papryki z czosnkiem i orzechami włoskimi podajemy od razu do chleba, warzyw lub jako sos do dań na ciepło.
Jakie właściwości ma czerwona papryka?
Czerwona papryka to skarbnica witamin i składników odżywczych. Zawiera błonnik, witaminę C, z grupy B, rutynę i beta-karoten. Jest bogata w żelazo, magnez, potas, wapń. Zwalnia procesy powstawania zmarszczek i dba o nasz wzrok. Wpływa korzystnie na układ pokarmowy i nerwowy. Ma pozytywne działanie na samopoczucie.
Ciekawa kompozycja smakowa :)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo lubię pasty kanapkowe :)
OdpowiedzUsuń