26 października, 2019

Pasta z pieczonej papryki z czosnkiem i orzechami włoskimi

Pasta z pieczonej papryki z czosnkiem i orzechami włoskimi

Pasty kanapkowe to świetny dodatek do pieczywa. Ta pasta z pieczonej papryki z dodatkiem czosnku i orzechów włoskich to nie tylko pomysł na smarowidło do chleba. Świetnie smakuje ze świeżymi warzywami jako przekąska lub sos podany do dania głównego. Pasta jest pełna smacznych i zdrowych składników. Oto przepis na pyszną i zdrową pastę z pieczonej papryki z czosnkiem i orzechami włoskimi.


40 minut
2 porcje

2 czerwone papryki
1 żółta papryka
garść orzechów włoskich
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
sól
świeżo mielony czarny pieprz

  • Papryki myjemy i osuszamy. Kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 220 stopni i pieczemy, aż piekarnik się nagrzeje. Pieczemy kolejne 20 minut w nagrzanym piekarniku. Papryki wyjmujemy, ostrożnie przekładamy o woreczka strunowego, zamykamy i odstawiamy, aż ostygną. Papryki wyjmujemy z woreczka i obieramy ze skórki. Kawałki przekładamy do naczynia blendera.
  • Do upieczonych papryk dodajemy pokrojone na plasterki ząbki czosnku, posiekane orzechy włoskie i oliwę. Blendujemy na gładką pastę. 
  • Doprawiamy wędzoną papryką, solą i pieprzem. 
  • Pastę z pieczonej papryki z czosnkiem i orzechami włoskimi podajemy od razu do chleba, warzyw lub jako sos do dań na ciepło. 

Jakie właściwości ma czerwona papryka?

Czerwona papryka to skarbnica witamin i składników odżywczych. Zawiera błonnik, witaminę C, z grupy B, rutynę i beta-karoten. Jest bogata w żelazo, magnez, potas, wapń. Zwalnia procesy powstawania zmarszczek i dba o nasz wzrok. Wpływa korzystnie na układ pokarmowy i nerwowy. Ma pozytywne działanie na samopoczucie.

Pasta z pieczonej papryki z czosnkiem i orzechami włoskimi

Pasta z pieczonej papryki z czosnkiem i orzechami włoskimi

Pasta z pieczonej papryki z czosnkiem i orzechami włoskimi

Pasta z pieczonej papryki z czosnkiem i orzechami włoskimi


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...