20 marca, 2020

Chlebek bananowy z orzechami włoskimi i nasionami chia

Chlebek bananowy z orzechami włoskimi i nasionami chia

Chlebek bananowy z orzechami włoskimi i nasionami chia jest pyszny, łatwy i szybki. Świetnie smakuje na słodkie śniadanie z miodem lub dżemem. Równie dobry jest sam i sprawdzi się na deser. W tej wersji chlebka bananowego nie ma białego cukru, który został zastąpiony ksylitolem. Oto przepis na pyszny chlebek bananowy z orzechami włoskimi i nasionami chia.  


75 minut
keksówka o długości 32 cm

2 szklanki mąki pszennej
3 dojrzałe banany + 1 do ułożenia na wierzchu
1/2 szklanki oleju 
1/2 szklanki ksylitolu
1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 jajka
2 łyżki nasion chia
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • Trzy banany obieramy i blendujemy. Jajka wbijamy do miseczki. Dodajemy ksylitol i olej. Mieszamy do połączenia składników. 
  • Dodajemy zblendowane banany i mieszamy. 
  • Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. 
  • Na koniec dodajemy orzechy włoskie i nasiona chia. Mieszamy do połączenia. 
  • Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy obranego i przekrojonego na pół banana. 
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. 
  • Zjadamy z miodem, dżemem lub sam.  

Banany - właściwości

Banany pochodzą z Azji. Istnieje osiemset odmian tych owoców, ale uprawia się zaledwie dwadzieścia. To owoce, które są bogate w żelazo, magnez, potas. Zawierają błonnik, witaminy z grupy B, cukry oraz pektynę pomagającą w trawieniu. Chronią oczy i budują kości. Przeciwdziałają osteoporozie i cukrzycy. Działają antydepresyjnie i pomagają w uczeniu się.

Chlebek bananowy z orzechami włoskimi i nasionami chia

Chlebek bananowy z orzechami włoskimi i nasionami chia

Chlebek bananowy z orzechami włoskimi i nasionami chia

Chlebek bananowy z orzechami włoskimi i nasionami chia

8 komentarzy:

  1. chlebek z orzechami, moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Polecam przepis, bo jest naprawdę łatwy i pyszny :)

      Usuń
  2. Cudowny chlebek! :) Idealny na energetyczne śniadanie <3
    Ja własnie jutro miałam zamiar zrobić chlebek bananowy, bo moje banany już mocno dojrzały :D
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, życzę smacznego i również pozdrawiam :) <3

      Usuń
  3. Piękny i na pewno smaczny <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow this looks, and sounds like an incredible combination! xo

    OdpowiedzUsuń
  5. W jakiej temperaturze pieczemy?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...