Chlebek bananowy z orzechami włoskimi i nasionami chia jest pyszny, łatwy i szybki. Świetnie smakuje na słodkie śniadanie z miodem lub dżemem. Równie dobry jest sam i sprawdzi się na deser. W tej wersji chlebka bananowego nie ma białego cukru, który został zastąpiony ksylitolem. Oto przepis na pyszny chlebek bananowy z orzechami włoskimi i nasionami chia.
75 minut
keksówka o długości 32 cm
keksówka o długości 32 cm
2 szklanki mąki pszennej
3 dojrzałe banany + 1 do ułożenia na wierzchu
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki ksylitolu
1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 jajka
2 łyżki nasion chia
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Trzy banany obieramy i blendujemy. Jajka wbijamy do miseczki. Dodajemy ksylitol i olej. Mieszamy do połączenia składników.
- Dodajemy zblendowane banany i mieszamy.
- Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto.
- Na koniec dodajemy orzechy włoskie i nasiona chia. Mieszamy do połączenia.
- Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy obranego i przekrojonego na pół banana.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Zjadamy z miodem, dżemem lub sam.
Banany - właściwości
Banany pochodzą z Azji. Istnieje osiemset odmian tych owoców, ale uprawia się zaledwie dwadzieścia. To owoce, które są bogate w żelazo, magnez, potas. Zawierają błonnik, witaminy z grupy B, cukry oraz pektynę pomagającą w trawieniu. Chronią oczy i budują kości. Przeciwdziałają osteoporozie i cukrzycy. Działają antydepresyjnie i pomagają w uczeniu się.
chlebek z orzechami, moje smaki :)
OdpowiedzUsuńSuper! Polecam przepis, bo jest naprawdę łatwy i pyszny :)
UsuńCudowny chlebek! :) Idealny na energetyczne śniadanie <3
OdpowiedzUsuńJa własnie jutro miałam zamiar zrobić chlebek bananowy, bo moje banany już mocno dojrzały :D
Serdecznie pozdrawiam :)
Dziękuję, życzę smacznego i również pozdrawiam :) <3
UsuńAle pyszności :)
OdpowiedzUsuńPiękny i na pewno smaczny <3
OdpowiedzUsuńWow this looks, and sounds like an incredible combination! xo
OdpowiedzUsuńW jakiej temperaturze pieczemy?
OdpowiedzUsuń