Pieczarki faszerowane fetą i suszonymi pomidorami to łatwa i efektowna przekąska, którą można podawać na różne okazje przez cały rok. Tak przygotowane pieczarki faszerowane są pyszne i aromatyczne. Oto przepis na pieczarki faszerowane fetą i suszonymi pomidorami.
45 minut
2 porcje
500 g dużych pieczarek
200 g sera feta
8 suszonych pomidorów w oleju
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sos czosnkowy:
180 g jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka musztary
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
- Pieczarki obieramy ze skórki i usuwamy nóżki. Układamy w formie do zapiekania kapeluszami do góry i skrapiamy oliwą z oliwek. Wstawiamy do pieakrnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy 15 minut.
- Fetę i suszone pomidory kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, wlewamy olej z suszonych pomidorów i doprawiamy bazylią i oregano. Mieszamy.
- Pieczaki wyjmujemy z piekarnika, odlewamy wodę i przekładamy do góry nogami.
- Do każdej pieczarki nakładamy farsz z fety i suszonych pomidorów.
- Formę ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.
- Jogurt grecki mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pozostałymi składnikami i odstawiamy.
- Pieczarki wyjmujemy z piekarnika, ostrożnie przekładamy na talerze.
- Podajemy na gorąco z sosem czosnkowym.
Jakie właściwości mają pieczarki?
Pieczarki pomagają wzmocnić odporność organizmu. Pozytywnie wpływają na układ krążenia i trawienia. Są bogate w kwas foliowy. Zawierają prowitaminę D oraz witaminy z grupy B. Są bogate w sole mineralne - żelazo, selen, fosfor, potas i miedź. Bez wyrzutów sumienia mogą je jeść osoby będące na diecie odchudzającej. Ile kalorii mają pieczarki? 100 g to zaledwie 16 kalorii.
Pyszne i aromatyczne połączenie!
OdpowiedzUsuń