15 listopada, 2022

Frittata z ziemniakami, pomidorkami i oliwkami

Frittata z ziemniakami, pomidorkami i oliwkami

Frittata to jedna z tradycyjnych potraw kuchni włoskiej. Równie popularna jest także w Hiszpanii. Zaletą potrawy jest to, że można przyrządzić ją z najróżniejszych składników. Danie serwuje się głównie jako przekąskę. Można też podać je na śniadanie lub kolację. Oto łatwy przepis na frittatę z ziemniakami, pomidorami i zielonymi oliwkami. 


50 minut
2-4 porcje

200 g ziemniaków
200 g gęstego jogurtu greckiego
1 kula mozzarelli (ok. 125 g)
2 jajka
1/2 białej cebuli
10 pomidorków koktajlowych
10 zielonych oliwek
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy. 
  • Jajka wbijamy do miski i dodajemy jogurt grecki. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Mieszamy, aż składniki się ze sobą połączą. 
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę. Mozzarellę kroimy w kostkę. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. 
  • Do masy jajecznej dodajemy ziemniaki, cebulę i mozzarellę. Mieszamy, a następnie przelewamy do formy na tartę. Na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe i oliwki. 
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 30-35 minut. 
  • Fritattę podajemy na ciepło lub zimno. Świetnie smakuje z sosem pomidorowym lub czosnkowym.

Polecam także inne przepisy na pyszne frittaty:
Frittata z ziemniakami, pomidorkami i oliwkami

Frittata z ziemniakami, pomidorkami i oliwkami

Frittata z ziemniakami, pomidorkami i oliwkami

Frittata z ziemniakami, pomidorkami i oliwkami



1 komentarz:

  1. Nigdy nie jadłam tego dania, a wygląda tak pysznie. Zapiszę przepis. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...