Którą zupę wybrać na świąteczny obiad? Żurek czy biały barszcz? Obie propozycje mają liczne grono zwolenników, ale ja w tym roku stawiam na lekką zupę chrzanową. Oto łatwy i szybki przepis na zupę z ziemniakami i chrzanem.
30 minut
4 porcje
750 ml bulionu warzywnego
6 ziemniaków
1 cebula
1 jajko
1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki tartego chrzanu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 i 1/2 łyżeczki majeranku
sól
świeżo mielony pieprz
- Jajko gotujemy na pół twardo (8 minut).
- Cebulę kroimy w piórka. Czosnek ścieramy na tarce lub siekamy.
- W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula zmięknie.
- Zalewamy bulionem warzywnym i doprowadzamy do wrzenia.
- Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy je do bulionu warzywnego i gotujemy do miękkości.
- Następnie dolewamy jogurt naturalny, chrzan i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
- Podajemy w głębokich talerzach lub miskach z ćwiartką jajka.
O właściwościach i składnikach odżywczych chrzanu można przeczytać w przepisie na sos chrzanowy.
Czy jajko gotujemy osiem minut od włożenia do zimnej wody, czy do wrzątku?
OdpowiedzUsuńOsiem minut od włożenia do wrzącej wody.
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że to fajnny pomysł, zawsze to jakieś urozmaicenie:)
OdpowiedzUsuńTrzeba przyznać, że interesująca ta zupka :)
OdpowiedzUsuń