Walory smakowe szparagów pierwsi odkryli starożytni Rzymianie. Swoją nazwę zawdzięczają Grekom, ponieważ to z ich języka pochodzi słowo "asparagus", czyli młody pęd. Z Grecji szparagi trafiły na stoły włoskie, a potem do innych europejskich kuchni. Do Polski przywędrowały w XVIII wieku, ale dopiero sto lat później rozpoczęto ich uprawę. Oto przepis na ciekawą potrawę ze szparagami - frittatę z dodatkiem rukoli, czarnych oliwek i suszonych pomidorów.
45 minut
2-4 porcje
1 pęczek zielonych szparagów
3 jajka
1 opakowanie serka wiejskiego light
8 plastrów suszonych pomidorów w oleju
10 czarnych oliwek
1 łyżeczka cukru trzcinowego
garść rukoli
kilka szczypt ziół prowansalskich
kilka szczypt czosnku niedźwiedziego
sól
grubo mielony pieprz
- Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce i wrzucamy na wrzątek z 1 łyżeczka cukru trzcinowego i 1 łyżeczką soli. Gotujemy 4 - 5 minut. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Rukolę myjemy, osuszamy i siekamy. Oliwki kroimy w plasterki. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. 1 łyżkę zostawiamy, aby posypać frittatę przed wstawieniem do piekarnika.
- W misce rozbijamy jajka, dodajemy serek wiejski, posiekaną rukolę, pokrojone oliwki i suszone pomidory. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, czosnkiem niedźwiedzim, ziołami prowansalskimi i grubo mielonym pieprzem.
- Masę przelewamy do formy na tartę. Na wierzchu układamy szparagi i posypujemy suszonymi pomidorami.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut.
- Frittatę ze szparagami podajemy jako danie główne lub przekąskę. Smakuje na ciepło i na zimno. Do frittaty można podać domowy sos pomidorowy.
Sezon na szparagi w pełni, dlatego polecam też inny przepis na te smaczne warzywa:
Hmm, jak pysznie :>
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne połączenie. Suszone pomidory mogę jeść na okrągło -:)
OdpowiedzUsuńPyszna frittata. Ze szparagami jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na wykorzystanie szparagów. Prezentuje się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńpysznie ach jak pysznie :)
OdpowiedzUsuńCudo! Danie wygląda niezwykle apetycznie. Połączenie idealne <3
OdpowiedzUsuń