Frittata to włoska wersja znanego wszystkim omleta. Najlepsze we frittacie jest to, że możliwość doboru składników jest nieograniczona. Oto przepis na frittatę, która będzie ciekawym i smacznym daniem wigilijnym.
45 minut
2-4 porcje
3 jajka
100 g wędzonego łososia
100 g świeżego szpinaku
1 małe opakowanie jogurtu greckiego
4 łyżki płatków jęczmiennych lub jaglanych
50 ml mleka
2 szalotki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanego szczypiorku
kilka szczypt ziół prowansalskich
kilka szczypt tymianku
sól
świeżo mielony pieprz
- Szpinak myjemy i osuszamy. Szalotki kroimy w kostkę, a czosnek ścieramy na tarce lub siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy szalotkę. Smażymy kilka minut, a następnie dodajemy szpinak. Kiedy zmięknie, doprawiamy ziołami prowansalskimi, tymiankiem i czosnkiem. Jeszcze chwilę smażymy i odstawiamy do ostygnięcia.
- W misce rozbijamy jajka i energicznie mieszamy widelcem.
- Łososia drobno kroimy.
- Do jajek dodajemy jogurt grecki, płatki jęczmienne lub jaglane, łososia i przestudzony szpinak z szalotką. Całość mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
- Następnie masę przelewamy do formy na tartę, a wierzch posypujemy szczypiorkiem.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Frittatę można jeszcze potrzymać 10 minut w ciepłym, ale wyłączonym piekarniku.
- Frittata z łososiem i szpinakiem może być oryginalnym daniem w czasie świąt Bożego Narodzenia.
Fanom szpinaku polecam także przepisy:
Fajne składniki ma ta frittata. Lubię takie aromatyczne dania :)
OdpowiedzUsuńTakie śniadanie, to śniadania mistrzów :}
OdpowiedzUsuńRobiłyśmy niedawno podobną :) Pyszności :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam fritaty, z lososiem jeszcze nie jadlam :)
OdpowiedzUsuń