18 października, 2014

Pieczone klopsiki z kaszą jaglaną

Pieczone klopsiki z kaszą jaglaną

Mięso pieczone w piekarniku to ciekawa alternatywa dla smażenia. Ten przepis powstał przez przypadek i w ciągu kilku minut, ale z bardzo smacznym efektem.


Składniki
500 g mielonego mięsa z indyka
1 jajko
szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
1 mała cebula
sól
pieprz

Kaszę gotujemy w dwóch szklankach wody i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Zmielone mięso z indyka mieszamy z jajkiem i cebulą. Dodajemy kaszę jaglaną oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Rękami formujemy kulki wielkości mandarynek i umieszczamy w silikonowych formach do muffinek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy ok. 25 minut. Pieczone klopsiki można podawać z gotowanymi warzywami, np. z fasolką szparagową.

Warto wiedzieć, że mięso pieczone w piekarniku ma mniej kalorii niż to samo przygotowane na patelni z dodatkowym tłuszczem. Jest soczyste i aromatyczne. W czasie pieczenia nie ma potrzeby dodawania dodatkowego tłuszczu, ponieważ wykorzystywany jest ten zawarty w mięsie.

Pieczone klopsiki z kaszą jaglaną - składniki

Pieczone klopsiki z kaszą jaglaną


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...