Mięso pieczone w piekarniku to ciekawa alternatywa dla smażenia. Ten przepis powstał przez przypadek i w ciągu kilku minut, ale z bardzo smacznym efektem. Oto przepis na klopsiki z kaszą jaglaną z piekarnika.
500 g mielonego mięsa z indyka
2 szklanki wody
1 szklanka kaszy jaglanej
1 mała cebula
1 jajko
sól
pieprz
- Kaszę gotujemy w dwóch szklankach wody i odstawiamy do ostygnięcia.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Zmielone mięso z indyka mieszamy z jajkiem i cebulą.
- Dodajemy kaszę jaglaną oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Rękami formujemy kulki wielkości mandarynek i umieszczamy w silikonowych formach do muffinek.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C. Pieczemy ok. 25 minut.
- Pieczone klopsiki można podawać z gotowanymi warzywami, np. z fasolką szparagową.
Zalety pieczenia mięsa w piekarniku
Warto wiedzieć, że mięso pieczone w piekarniku ma mniej kalorii niż to samo przygotowane na patelni z dodatkowym tłuszczem. Jest soczyste i aromatyczne. W czasie pieczenia nie ma potrzeby dodawania dodatkowego tłuszczu, ponieważ wykorzystywany jest ten zawarty w mięsie.
Warto wiedzieć, że mięso pieczone w piekarniku ma mniej kalorii niż to samo przygotowane na patelni z dodatkowym tłuszczem. Jest soczyste i aromatyczne. W czasie pieczenia nie ma potrzeby dodawania dodatkowego tłuszczu, ponieważ wykorzystywany jest ten zawarty w mięsie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz