08 października, 2014

Brokułowa zupa krem

Zupa krem brokułowa

Czy brokuły muszą być zawsze takie nudne? Nie! Kremowa zupa to dobry start, aby zaprzyjaźnić się z tym warzywem na dłużej. Można to zrobić, przyrządzając tę pyszną kremową zupę brokułową.


30 minut
2 duże porcje

300 ml jogurtu naturalnego
250 ml bulionu warzywnego
1 brokuł
1 duży ziemniak
1 ząbek czosnku
garść płatków migdałowych
sól
pieprz

  • Płatki migdałowe prażymy na patelni i odstawiamy do wystygnięcia. 
  • Ziemniaka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy. 
  • Brokuł kroimy na różyczki.
  • Na wrzący bulion wrzucamy brokuły i gotujemy 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. 
  • Do brokuł w bulionie dodajemy odcedzone ziemniaki i blendujemy. 
  • Dodajemy jogurt naturalny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeszcze raz wszystko dokładnie blendujemy. 
  • Gotowy krem brokułowy delikatnie podgrzewamy cały czas mieszając. 
  • Przed podaniem kremową zupę brokułową posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi.

Brokuły - składniki odżywcze i właściwości

Świat zna brokuły od 2 000 lat. Są cennym źródłem witaminy C, A, PP i z grupy B. Brokuły są bogate w fosfor, wapń, potas, żelazo i siarkę. Zawierają także kwas pantotenowy i foliowy. Nie powinno ich zabraknąć w diecie chorych na anemię i cukrzycę. Działają korzystnie na oczy i wzmacniają stawy.

Zupa krem brokułowa, brokuły, czosnek, bulion warzywny

Zupa krem brokułowa


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...