Czy brokuły muszą być zawsze takie nudne? Nie! Kremowa zupa to dobry start, aby zaprzyjaźnić się z tym warzywem na dłużej. Można to zrobić, przyrządzając tę pyszną kremową zupę brokułową.
1 brokuł
1 duży ziemniak
1 duży ziemniak
1 ząbek czosnku
garść płatków migdałowych
sól
pieprz
- Płatki migdałowe prażymy na patelni i odstawiamy do wystygnięcia.
- Ziemniaka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy.
- Brokuł kroimy na różyczki.
- Na wrzący bulion wrzucamy brokuły i gotujemy 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Do brokuł w bulionie dodajemy odcedzone ziemniaki i blendujemy.
- Dodajemy jogurt naturalny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeszcze raz wszystko dokładnie blendujemy.
- Gotowy krem brokułowy delikatnie podgrzewamy cały czas mieszając.
- Przed podaniem kremową zupę brokułową posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi.
Brokuły - składniki odżywcze i właściwości
Świat zna brokuły od 2 000 lat. Są cennym źródłem witaminy C, A, PP i z grupy B. Brokuły są bogate w fosfor, wapń, potas, żelazo i siarkę. Zawierają także kwas pantotenowy i foliowy. Nie powinno ich zabraknąć w diecie chorych na anemię i cukrzycę. Działają korzystnie na oczy i wzmacniają stawy.
Świat zna brokuły od 2 000 lat. Są cennym źródłem witaminy C, A, PP i z grupy B. Brokuły są bogate w fosfor, wapń, potas, żelazo i siarkę. Zawierają także kwas pantotenowy i foliowy. Nie powinno ich zabraknąć w diecie chorych na anemię i cukrzycę. Działają korzystnie na oczy i wzmacniają stawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz