23 października, 2014

Najlepsza sałatka z tuńczyka z ogórkami kiszonymi i jajkami

Sałatka z tuńczyka

Według badań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej statystyczny Polak zjada niewiele ponad 12 kg ryb rocznie. Warto wzbogacić dietę o ryby. Można zacząć od tuńczyka. Oto przepis na łatwą i pyszną sałatkę z tuńczyka z dodatkiem ogórków kiszonych i jajek.



1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 puszka kukurydzy konserwowej
3 ogórki kiszone
2 jajka na twardo
1 cebula
1 opakowanie białego serka np. Bieluch
sól
pieprz

  • Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do wystygnięcia. 
  • Tuńczyk odcedzamy z sosu, a kukurydzę z zalewy. 
  • Jajka, cebulę i ogórka drobno kroimy. 
  • Wszystkie składniki mieszamy w misce. 
  • Dodajemy serek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. 
  • Sałatkę z tuńczyka można podawać samą lub z chlebem razowym.

Jakie właściwości i składniki odżywcze ma tuńczyk?

Tuńczyk to ryba morska zamieszkująca Atlantyk. Korzystnie wpływa na kości i wzrok, ponieważ zawiera witaminy A i D. Zajdziemy w nim też witaminy z grupy B, a zwłaszcza B6, która jest odpowiedzialna za metabolizm i regulację pracy serca i ciśnienia. Zawiera jod i jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych - omega 3 i omega 6. Kwasy omega 3 wpływają na prawidłową pracę mózgu, chronią przed wrzodami i zawałem oraz zmniejszają ryzyko arytmii. Chronią skórę przed zmarszczkami. Kwasy omega 6 regulują pracę nerek i wątroby, a także obniżają poziom "złego cholesterolu".

Sałatka z tuńczyka - składniki

Sałatka z tuńczyka


5 komentarzy:

  1. Jeszcze nie jadłam ale chyba spróbuję :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze, że udało mi się zachować wielką puszkę tuńczyka princes w sosie własnym, akurat będę miała sałatkę na przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też zawsze kupuje princes ;) Sałatka pyszna i łatwa do przygotowania.

      Usuń
    2. to Ci co zrobili taki konkurs z romachem nie>?

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...