26 listopada, 2014

Sos chrzanowy

Sos chrzanowy


Sos chrzanowy to super sos. Jest łatwy, szybki i uniwersalny. Można go podawać do pieczonych mięs, ryb lub z ulubioną sałatką. 


Składniki
1 opakowanie jogurtu naturalnego
1 łyżka chrzanu
1 ząbek czosnku
sok z 1 cytryny
sól ziołowa śródziemnomorska
pieprz świeżo mielony

Do jogurtu naturalnego dodajemy łyżkę chrzanu i mieszamy. Z cytryny wyciskamy sok i dolewamy do jogurtu. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu i chrzanu. Mieszamy i doprawiamy solą ziołową i świeżo mielonym pieprzem.

Nie wszyscy wiedzą, że chrzan jest bardzo wartościowym warzywem, dostępnym przez cały rok. To naturalny antybiotyk, który można stosować w czasie przeziębienia. Ma działanie bakteriobójcze oraz zwiększa odporność organizmu. Chrzan zawiera witaminy z grupy B oraz A i C. Jest bogaty w potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, mangan, siarkę. Pobudza apetyt, dlatego może znaleźć się w menu niejadków. 

Sos chrzanowy - składniki

Sos chrzanowy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...