09 grudnia, 2014

Fasolowo-ciecierzycowy mix z pieca

Pieczona fasola i cicierzyca

Obecność fasoli w naszej kuchni zawdzięczamy Hiszpanom. To oni przywieźli ją z Ameryki Południowej. Ciecierzyca od dawna znana jest w kuchni arabskiej i krajach śródziemnomorskich. Moje danie z fasolą  i ciecierzycą będzie świetnym dodatkiem na świątecznym stole. Kto w nim zasmakuje, będzie je jadł bez względu na okazję.  


Składniki
1 puszka białej fasoli 
1 puszka ciecierzycy
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papyki
1 ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki czosnku suszonego
sól ziołowa (użyłam mieszanki śródziemnomorskiej)

Fasolę i ciecierzycę przekładamy z puszek na sito i płuczemy z zalewy. Odstawiamy do odcieknięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Fasolę i ciecierzycę przekładamy do naczynia żaroodpornego i dodajemy cebulę. Całość mieszamy wraz z oliwą i przyprawami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy 20 minut od czasu do czasu mieszając. 

Fasola i ciecierzyca

Pieczona fasola i ciecierzyca

Pieczona fasola i ciecierzyca


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...