11 grudnia, 2014

Pieczone mini pierogi z kapustą i grzybami

Pieczone pierogi

Pierogi goszczą na polskich stołach od setek lat. Prawdopodobnie zostały sprowadzone z Dalekiego Wschodu. Dawno temu pierogów nie jedzono często. Przygotowywano je głównie z okazji różnych świąt. Mimo, że teraz można je jeść cały rok i tak najlepiej smakują w Boże Narodzenie. Oto przepis na małe pierogi z kapustą i grzybami.


2 godziny
2-4 porcje

ciasto
125 g mąki żytniej razowej
125 g mąki pszennej
150 ml bardzo ciepłej wody
5 g świeżych drożdży
1 białko
2 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka soli

farsz
300 g kapusty kiszonej
1 szklanka wody
100 ml wody z grzybów
1 cebula
25 g suszonych grzybów
1 łyżka ksylitolu lub cukru
1 płaska łyżeczka tymianku
2 ziarenka ziela angielskiego
szczypta ziół prowansalskich
sól
pieprz

  • Grzyby namaczamy w zimnej wodzie na min. 12 godzin. Najlepiej zalać je w garnku z przykrywką na noc. 
  • Do bardzo ciepłej wody dodajemy drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. 
  • Obie mąki przesiewamy przez drobne sitko. Dodajemy sól. 
  • Do zaczynu drożdżowego dolewamy oliwę z oliwek i mieszamy. Zaczyn łączymy z mąkami i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
  • Kapustę kiszoną szatkujemy i wrzucamy do garnka. Jeżeli kapusta jest za kwaśna, można przepłukać ją wodą. 
  • Do garnka wlewamy szklankę wody i gotujemy na wolnym ogniu. 
  • Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty. Grzyby wyławiamy z wody za pomocą łyżki cedzakowej i bardzo drobno kroimy. Dodajemy do kapusty i dolewamy 100 ml wody, w której się moczyły. Całość przyprawiamy i mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut od czasu do czasu mieszając. Zestawiamy z ognia do wystygnięcia.
  • Ciasto formujemy w wałek średnicy ok. 3 cm i po małym kawałku urywamy i cienko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wykrajmy okręgi. Farsz nakładamy za pomocą łyżeczki i sklejamy pieroga. Brzegi dociskamy widelcem (użyłam deserowego). 
  • Gotowe pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdą sztukę smarujemy białkiem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i pieczemy pierogi 20 minut.
  • Podajemy w czasie świąt Bożego Narodzenia.

Wielbicielom pierogów polecam także przepis na gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą

Pieczone pierogi - składniki

Pieczone pierogi

Pieczone pierogi


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...