Pierogi goszczą na polskich stołach od setek lat. Prawdopodobnie zostały sprowadzone z Dalekiego Wschodu. Dawno temu pierogów nie jedzono często. Przygotowywano je głównie z okazji różnych świąt. Mimo, że teraz można je jeść cały rok i tak najlepiej smakują w Boże Narodzenie. Oto przepis na małe pierogi z kapustą i grzybami.
2 godziny
2-4 porcje
ciasto
125
g mąki żytniej razowej
125
g mąki pszennej
150
ml bardzo ciepłej wody
5
g świeżych drożdży
1 białko
2
łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka soli
farsz
300
g kapusty kiszonej
1 szklanka wody
100
ml wody z grzybów
1
cebula
25 g suszonych grzybów
1 łyżka ksylitolu lub cukru
1
płaska łyżeczka tymianku
2 ziarenka ziela angielskiego
szczypta ziół prowansalskich
sól
pieprz
- Grzyby namaczamy w zimnej wodzie na min. 12 godzin. Najlepiej zalać je w garnku z przykrywką na noc.
- Do bardzo ciepłej wody dodajemy drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
- Obie mąki przesiewamy przez drobne sitko. Dodajemy sól.
- Do zaczynu drożdżowego dolewamy oliwę z oliwek i mieszamy. Zaczyn łączymy z mąkami i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
- Kapustę kiszoną szatkujemy i wrzucamy do garnka. Jeżeli kapusta jest za kwaśna, można przepłukać ją wodą.
- Do garnka wlewamy szklankę wody i gotujemy na wolnym ogniu.
- Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty. Grzyby wyławiamy z wody za pomocą łyżki cedzakowej i bardzo drobno kroimy. Dodajemy do kapusty i dolewamy 100 ml wody, w której się moczyły. Całość przyprawiamy i mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut od czasu do czasu mieszając. Zestawiamy z ognia do wystygnięcia.
- Ciasto formujemy w wałek średnicy ok. 3 cm i po małym kawałku urywamy i cienko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wykrajmy okręgi. Farsz nakładamy za pomocą łyżeczki i sklejamy pieroga. Brzegi dociskamy widelcem (użyłam deserowego).
- Gotowe pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdą sztukę smarujemy białkiem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i pieczemy pierogi 20 minut.
- Podajemy w czasie świąt Bożego Narodzenia.
Wielbicielom pierogów polecam także przepis na gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz