Barszcz czerwony to obowiązkowe świąteczne danie. To popularna w Europie Środkowej i Wschodniej zupa. W Polsce pojawiła się już w XVI wieku. Oto moja wersja zupy z czerwonych buraków. Przepis jest łatwy i sprawdzony.
50 minut
2 duże porcje
3 szklanki bulionu warzywnego
1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
3
buraki
1
ziemniak
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
ziołowa
pieprz
- Buraki i ziemniaka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Fasolę odcedzamy na sicie z zalewy i płuczemy zimną wodą. Kilka sztuk fasoli odkładamy na później do ozdobienia.
- Wszystkie warzywa wrzucamy do bulionu warzywnego i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości ok. 30-40 minut.
- Całość blendujemy i doprawiamy solą ziołową, pieprzem, sokiem z cytryny i octem balsamicznym.
- Nakładamy do miseczek i ozdabiamy kleksem z jogurty naturalnego i kilkoma fasolami.
- Podajemy w wigilię Bożego Narodzenia.
Buraki - wartości odżywcze i właściwości
Buraki to skarbnica pierwiastków. Zawierają żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rubid i cez. Są bogate w kwas foliowy i są źródłem przeciwutleniaczy. Wspomagają układ krwionośny, regulują ciśnienie i cholesterol, zapobiegają zwapnieniu naczyń krwionośnych. Nie powinno ich zabraknąć w diecie osób chorych na anemię. Betanina, czyli antyutleniacz chroniący przed wolnymi rodnikami, odpowiada za kolor buraków. Dlatego warzywa te są ważne w diecie chorych na nowotwory i po chemioterapii. Wzmacniają odporność organizmu i łagodzą problemy żołądkowe. Buraki powinny jeść kobiety w okresie menopauzy, ponieważ zmniejszają ryzyko osteoporozy. 100 g buraków to tylko 38 kalorii.
Buraki to skarbnica pierwiastków. Zawierają żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rubid i cez. Są bogate w kwas foliowy i są źródłem przeciwutleniaczy. Wspomagają układ krwionośny, regulują ciśnienie i cholesterol, zapobiegają zwapnieniu naczyń krwionośnych. Nie powinno ich zabraknąć w diecie osób chorych na anemię. Betanina, czyli antyutleniacz chroniący przed wolnymi rodnikami, odpowiada za kolor buraków. Dlatego warzywa te są ważne w diecie chorych na nowotwory i po chemioterapii. Wzmacniają odporność organizmu i łagodzą problemy żołądkowe. Buraki powinny jeść kobiety w okresie menopauzy, ponieważ zmniejszają ryzyko osteoporozy. 100 g buraków to tylko 38 kalorii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz