09 grudnia, 2014

Fasolowo-ciecierzycowy mix z pieca

Pieczona fasola i cicierzyca

Obecność fasoli w naszej kuchni zawdzięczamy Hiszpanom. To oni przywieźli ją z Ameryki Południowej. Ciecierzyca od dawna znana jest w kuchni arabskiej i krajach śródziemnomorskich. Moje danie z fasolą  i ciecierzycą będzie świetnym dodatkiem na świątecznym stole. Kto w nim zasmakuje, będzie je jadł bez względu na okazję. Oto łatwy przepis na fasolowo-ciecierzycowy mix z piec. 



1 puszka białej fasoli w zalewie
1 puszka ciecierzycy w zalewie
1 cebula
1 ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki czosnku suszonego
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
sól ziołowa (użyłam mieszanki śródziemnomorskiej)

  • Fasolę i ciecierzycę przekładamy z puszek na sito i płuczemy z zalewy. Odstawiamy do odcieknięcia.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę. 
  • Fasolę i ciecierzycę przekładamy do naczynia żaroodpornego i dodajemy cebulę. Całość mieszamy wraz z oliwą i przyprawami. 
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 20 minut od czasu do czasu mieszając. 
  • Podajemy jako jedną z potraw w czasie świąt Bożego Narodzenia.

Jakie właściwości ma ciecierzyca?

Ciecierzyca to nie tylko smak, ale i sporo zdrowia. Jest bogata w dobrze przyswajalne białko. W 100 g znajduje się go ponad 8 g. Zawiera także potas, który dobrze wpływa na serce i układ krwionośny. Dzięki zawartości żelaza ciecierzyca jest wskazana w diecie osób z anemią. Jest bogata w błonnik i wspomaga pracę układu trawiennego. Nie zawiera glutenu. 

Fasola i ciecierzyca

Pieczona fasola i ciecierzyca

Pieczona fasola i ciecierzyca


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...