Obecność fasoli w naszej kuchni zawdzięczamy Hiszpanom. To oni przywieźli ją z Ameryki Południowej. Ciecierzyca od dawna znana jest w kuchni arabskiej i krajach śródziemnomorskich. Moje danie z fasolą i ciecierzycą będzie świetnym dodatkiem na świątecznym stole. Kto w nim zasmakuje, będzie je jadł bez względu na okazję. Oto łatwy przepis na fasolowo-ciecierzycowy mix z piec.
1 puszka białej fasoli w zalewie
1 puszka ciecierzycy w zalewie
1 cebula
1 ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki czosnku suszonego
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
sól ziołowa (użyłam mieszanki śródziemnomorskiej)
- Fasolę i ciecierzycę przekładamy z puszek na sito i płuczemy z zalewy. Odstawiamy do odcieknięcia.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Fasolę i ciecierzycę przekładamy do naczynia żaroodpornego i dodajemy cebulę. Całość mieszamy wraz z oliwą i przyprawami.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 20 minut od czasu do czasu mieszając.
- Podajemy jako jedną z potraw w czasie świąt Bożego Narodzenia.
Jakie właściwości ma ciecierzyca?
Ciecierzyca to nie tylko smak, ale i sporo zdrowia. Jest bogata w dobrze przyswajalne białko. W 100 g znajduje się go ponad 8 g. Zawiera także potas, który dobrze wpływa na serce i układ krwionośny. Dzięki zawartości żelaza ciecierzyca jest wskazana w diecie osób z anemią. Jest bogata w błonnik i wspomaga pracę układu trawiennego. Nie zawiera glutenu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz