Piernik to ciasto, którego historia sięga czasów Hanzy - średniowiecznego związku handlowego między miastami północnej Europy. Był symbolem powodzenia, wysokiego statusu społecznego i sukcesu. Ze względu na przyprawy korzenne, które zwiera, piernik był towarem luksusowym. W Polsce pojawił się w XVIII wieku. Oto moja wersja pierników w wersji świątecznej.
100 g waniliowego serka homogenizowanego
Resztki, które zostaną z ciasta można wykorzystać jako spód w tarcie makowej na zimno.
50 ml ciepłego mleka
50
g otrębów owsianych
25
g otrębów pszennych
2 jajka
3
g drożdży
3
łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki miodu
2 łyżki kakao odtłuszczonego
1 czubata łyżka przyprawy do piernika
- Z mleka, drożdży i 1 łyżki cukru wyrabiamy zaczyn i odstawiamy na ok. 10 minut.
- W dużej misie mieszamy suche składniki - otręby, kakao, przyprawę do piernika i pozostały cukier.
- Serek homogenizowany ucieramy z miodem i żółtkami. Dodajemy zaczyn drożdżowy i mieszamy.
- Składniki mokre i suche łączymy w jednolitą masę i odstawiamy.
- W tym czasie z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
- Na dużej blasze rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy na niego ciasto. Za pomocą łyżki formujemy placek grubości ok. 0,5 cm.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C i pieczemy 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia.
- Za pomocą foremki do ciastek "gwiazdki" delikatnie wykrawamy pierniki. Wierzch można posypać cukrem pudrem (użyłam mieszanki cukru pudru i cukru trzcinowego).
- Podajemy na deser w czasie świąt Bożego Narodzenia lub słodką przekąskę.
Resztki, które zostaną z ciasta można wykorzystać jako spód w tarcie makowej na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz