Kluski z makiem to danie, które przygotowuję już od lat. To taka potrawa last minute, ponieważ składniki do niej można kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym.
Składniki
500
g makaronu pełnoziarnistego
100 g maku lub gotowej masy makowej (o ile nie zawiera syropu
glukozowo-fruktozowego, oleju palmowego lub innych chemicznych składników)
garść
orzechów laskowych
garść
orzechów nerkowca
garść
suszonej żurawiny
garść
rodzynek
garść migdałów
4
łyżki miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
Mak dzień wcześniej zalewamy mlekiem i zostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy ok. 30 minut w tym samym mleku, w którym się moczył. Odsączamy na sicie wyłożonym gazą złożoną dwa razy. Mielimy dwa razy.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do gotującej się wody dodajemy łyżkę oliwy. Następnie makaron odlewamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do makaronu dodajemy mak lub masę makową i dokładnie mieszamy. Dodajemy orzechy, bakalie oraz miód. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe.
Wielbicielom świątecznych słodkości z makiem polecam także przepis na tartę makową.
Wielbicielom świątecznych słodkości z makiem polecam także przepis na tartę makową.
Danie wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ta wersja makaronu z makiem. Z orzechami nerkowca jeszcze nie próbowałam:)
Uwielbiam kutie i wszystko co z makiem! mniam
OdpowiedzUsuńsabung ayam jago
OdpowiedzUsuń