Śledzie to kruche i smaczne ryby, które najlepsze są w zimie. Są niskokaloryczne i oprócz kwasów omega-3 zawierają potas, żelazo i jod. Wzmacniają pamięć i poprawiają koncentrację. Jeżeli ktoś je polubi, będą gościły na jego stole nie tylko w święta. Oto przepis na śledzie dobrze przyprawione.
20 minut + marynowanie 2 dni
6-8 porcji
400 g filetów śledziowych a'la Matjas
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/2 szklanki białego octu balsamicznego
2 białe cebule
1
pęczek szczypiorku
5
szt. rozgniecionego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki cynamonu
kolorowy pieprz świeżo mielony
kolorowy pieprz świeżo mielony
1 słoik
- Słoik i przykrywkę parzymy gorącą wodą.
- W małej misce robimy mieszankę przypraw - ziele angielskie, świeżo mielony kolorowy pieprz, cynamon.
- Śledzie odsączmy z zalewy. Użyłam delikatnych filetów śledziowych Lisner. Następnie kroimy je na kawałki szerokości ok. 0,7 - 1 cm.
- Dwie cebule i pęczek szczypiorku kroimy bardzo drobno i mieszamy razem w misce.
- Na dnie słoika za pomocą łyżki nakładamy mix cebuli i szczypiorku. Następnie układamy kilka kawałków śledzi, przysypujemy mieszanką przypraw oraz cebulą i szczypiorkiem. W ten sposób układamy piętra w słoiku.
- W większej szklance mieszamy oliwę z octem balsamicznym i delikatnie zalewamy śledzie w słoiku. Słoik wstawiamy do lodówki. W ten sposób śledzie można przyrządzić dwa dni wcześniej. Powinny stać w lodówce. Od czasu do czasu warto porządnie potrząsnąć słoikiem.
- Podajemy na święta Bożego Narodzenia.
Jakie właściwości i składniki odżywcze mają śledzie?
Śledzie są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. Dzięki temu pozytywnie wpływają na prawidłową prace naszego mózgu, serca oraz wzroku. Pomagają obniżyć ciśnienie, korzystnie działają na metabolizm. Mają wpływ na poprawę koncentracji i pamięci, a także uspokajają i łagodzą wahania hormonalne. Śledzie są źródłem białka i aminokwasów. Znajdziemy w nich witaminy A, B6, B12, D i E, która ma działanie przeciwmiażdżycowe. Są bogate w żelazo, cynk, miedź oraz fosfor i jod. Mimo że śledzie to tłuste ryby, są niskokaloryczne. 100 g to 160 kalorii.
Czy to te cudowne śledzie, które z pewnej okazji pojawiły sie na pewnym stole na moje życzenie? ;)
OdpowiedzUsuńTak! To właśnie one :)
OdpowiedzUsuń