05 czerwca, 2015

Zapiekanka truskawkowa

Zapiekanka truskawkowa

Narodziła się w Wersalu w XVIII wieku w czasie panowania Ludwika XIV. Ze krzyżowania dwóch gatunków poziomek - wirginijskich i olbrzymich chilijskich - powstała ona. Truskawka. Właśnie teraz jest najlepszy czas dla truskawek. Z dużych i słodkich owoców można wyczarować kulinarne cuda.


Składniki
Warstwa truskawkowa
700 g truskawek
50 g rabarbaru
1 łyżka ksylitolu
Kruszonka
1 dojrzały banan
1 szklanka mąki pszennej razowej
Jogurtowa polewa
1 jogurt naturalny
1 ½ łyżki nasion chia
1 łyżeczka miodu

Jogurt naturalny mieszamy z miodem i nasionami chia. Ostawiamy do lodówki na kilka godzin. 

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Wrzucamy do rondla, dodajemy odrobinę wody i dusimy kilka minut, aż rabarbar zamieni się w mus. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w ćwiartki. Przekładamy do formy na tartę, dodajemy rabarbar, ksylitol i mieszamy. Odstawiamy.

Banana myjemy, obieramy ze skóry i wszystkich włókien. Rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę i zagniatamy kruszonkę. Posypujemy nią warstwę truskawkową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni i pieczemy 40 minut.

Zapiekankę truskawkową podajemy lekko ciepłą lub na zimno z jogurtową polewą.

Magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor, sód, cynk, witaminy z grupy B, C, A, E - to wszystko znajduje się w jednej truskawce. Owoc ten jest bogaty także w błonnik, w tym pektynę. Zawiera bromelinę czyli enzym rozkładający białka. Enzym ten jest pomocny w trawieniu i przemianie materii, usuwaniu toksyn z organizmu, działa przeciwzapalne. Truskawki korzystnie wpływają na serce, pomagają obniżyć ciśnienie i poziom złego cholesterolu. Chronią przed cukrzycą, stymulują pracę wątroby i woreczka żółciowego. Maseczka z truskawek wygładzi i nawilży cerę. 100 g truskawek to 28 kalorii, dlatego osoby będące na diecie mogę je jeść bez ograniczeń.

Zapiekanka truskawkowa - składniki

Zapiekanka truskawkowa - składniki

Zapiekanka truskawkowa

Zapiekanka truskawkowa

Zapiekanka truskawkowa

Zapiekanka truskawkowa


Milion Smaków Truskawek - druga edycja

6 komentarzy:

  1. podoba mi się, już mi ślinka cieknie :}

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na lekki deser. Czy kruszonkę można zastąpić czymś innym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak! :) Kruszonkę można zastąpić prażonymi płatkami owsianymi.

      Usuń
  3. Super i zgadzam się z Magdą - genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepięknie cudne zdjęcia :):) no a w smaku musi być wspaniała jak z truskawkami :) to biorę w ciemno :):)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...