Pasty kanapkowe to świetny dodatek do pieczywa. Moja ulubiona to ta z tuńczykiem. W połączeniu z kremowym serkiem z pesto i rukolą tworzą bardzo smaczną parę. Przygotowanie takiej pasty nie zajmuje więcej niż 30 minut. Oto sprawdzony przepis na pastę z tuńczykiem i kremowym serkiem.
15 minut
2-4 porcje
1
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
1
opakowanie kremowego serka Arla Apetina z pesto i rukolą
kilka
suszonych pomidorów
1/2 cebuli
sól
pieprz
świeżo mielony
- Tuńczyk odsączamy z zalewy i przekładamy do miski. Rozgniatamy widelcem.
- Dodajemy kremowy serek Arla Apetina z pesto i rukolą. Mieszamy na gładką masę.
- Suszone pomidory i cebulę koimy w kostkę. Dodajemy do tuńczyka i serka, a następnie dokładnie mieszamy.
- Przed podaniem delikatnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
- Pastę kanapkową z tuńczyka podajemy z ulubionym pieczywem.
Jakie właściwości i składniki odżywcze ma tuńczyk?
Tuńczyk korzystnie wpływa na kości i wzrok, ponieważ zawiera witaminy A i D. Ryba ta jest bogata w witaminy z grupy B, a zwłaszcza B6, która jest odpowiedzialna za metabolizm i regulację pracy serca i ciśnienia. Tuńczyk zawiera jod i jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych - omega 3 i omega 6. Kwasy omega 3 wpływają na prawidłową pracę mózgu, chronią przed wrzodami i zawałem oraz zmniejszają ryzyko arytmii. Chronią skórę przed zmarszczkami. Kwasy omega 6 regulują pracę nerek i wątroby, a także obniżają poziom "złego cholesterolu".
Uwaga, wpis zawiera lokowanie produktu ;)
OdpowiedzUsuńA co do pasty: mniam mniam :)
Wspaniały pomysł. Znacznie lepszy, niż użycie choćby majonezu...
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pasy na kanapki. Z tuńczykiem jest chyba moją ulubioną :)
OdpowiedzUsuńMy byśmy tą pastę łyżeczką wyjadały xD
OdpowiedzUsuń