Kiedy dawno temu dowiedziałam się, że mleka roślinne można robić w domu, pomyślałam - o rany, ale to musi być roboty. Dopiero po jakimś czasie okazało się, że przygotowanie takiego mleka to pikuś. Oto przepis na smaczne i zdrowe mleko ryżowe.
40 minut
2-4 porcje
1 litr gorącej wody
100
g ryżu naturalnego brązowego długiego
1
laska wanilii
1
łyżeczka ksylitolu
- Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Jeszcze ciepły ryż przekładamy do blendera kielichowego, dodajemy łyżeczkę ksylitolu.
- Laskę wanilii kroimy wzdłuż i małym nożem wydrążamy nasionka. Dodajemy do ryżu i zalewamy 1/2 litra gorącej wody. Blendujemy kilka minut.
- Masę ryżową przekładamy do garnka lub miski i zalewamy resztą gorącej wody i dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy przez drobne sitko lub większe wyłożone gazą.
- Do dzbanka z mlekiem można wrzucić pozostałą laskę wanilii. Mleko będzie jeszcze bardziej aromatyczne, jeżeli doda się szczyptę cynamonu, kardamonu lub imbiru. Mleko ryżowe jest dość gęste.
- Mleko z ryżu bardzo dobrze komponuje się w koktajlach ze świeżymi owocami lub płatkami owsianymi na śniadanie.
Jakie właściwości ma mleko ryżowe?
Mleko ryżowe to dobry zamiennik mleka krowiego. Oprócz wegan chętnie sięgają po nie osoby z nietolerancją laktozy i ograniczające cholesterol. Bez obaw mogą je pić osoby odchudzające się. Mleko ryżowe mogą także pić dzieci. Najlepiej przygotowywać je w domu, niż kupować gotowe produkty. Domowe mleko ryżowe zawiera witaminę E, B6, błonnik oraz magnez, fosfor, wapń, żelazo i selen.
Mleko ryżowe to dobry zamiennik mleka krowiego. Oprócz wegan chętnie sięgają po nie osoby z nietolerancją laktozy i ograniczające cholesterol. Bez obaw mogą je pić osoby odchudzające się. Mleko ryżowe mogą także pić dzieci. Najlepiej przygotowywać je w domu, niż kupować gotowe produkty. Domowe mleko ryżowe zawiera witaminę E, B6, błonnik oraz magnez, fosfor, wapń, żelazo i selen.
Ciągle są obiecuję, że w końcu zrobię;)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki, żeby Ci się w końcu udało :)
Usuńnie ma nic lepszego, niż takie domowe mleko!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis ! Na pewno go wypróbuje, bo się już od jakiegoś czasu zabierałam za domowe mleko ryżowe. Dzięki bardzo !
OdpowiedzUsuńZamierzamy właśnie taki napój zrobić :D Na pewno teraz weźmiemy się do roboty :D
OdpowiedzUsuńPolecam zrobic napój/mleko ryzowo-kokosowe ,uwielbiam je. Robie z platkow ryzowych i wiorkow kokosowych czsem dolewam mleczko kokosowe:-) 1.5 szk platkow+1.5szkl wiorkow gotuje w 3 szkl wody. Porem dolewam 3 szkl wody blenderuje i przez gaze odsaczam mleczko;jak za geste wiecej wody dodaję-pyszk:-)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis! :) Wypróbuję! :)
Usuń