Ojczyzną brukselki jest Belgia. Brokuły znane są od czasów starożytnej Italii. Stamtąd też jest cukinia. Bulgur pochodzi z Bliskiego Wschodu. Papryka przywędrowała do Europy z Ameryki Południowej, a cebula z Azji. To międzynarodowe danie zachwyci nie tylko wegetarian.
30 minut
2 porcje
12 szt. brukselki
1 mały brokuł
1 mała czerwona papryka
1 mała cukinia
1 czerwona cebula
4 łyżki kaszy bulgur
1 łyżka sosu pindżur lub ajwaru
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cynamonu
sól ziołowa
świeżo mielony pieprz
Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę, a cukinię wzdłuż na ćwiartki i następnie na plasterki. Warzywa przekładamy do miski, posypujemy solą ziołową i odstawiamy.
Brukselkę myjemy i obieramy z brzydkich liści. Wrzucamy na wrzątek z dodatkiem cukru i cynamonu. Gotujemy 8 minut.
Brokuł kroimy na różyczki i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 4 minut.
Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, aż kasza wchłonie całą wodę.
Na dobrze rozgrzaną patelnię (bez użycia tłuszczu) wrzucamy zasolone warzywa i smażymy do miękkości. Dodajemy sos pindżur, sojowy i przyprawy. Smażymy kilka minut.
Dodajemy kaszę bulgur i dokładnie mieszamy.
Następnie dorzucamy brokuły i brukselkę. Smażymy jeszcze chwilę mieszając.
Podajemy jako danie główne lub dodatek do mięsa.
Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie www.sklep.dajar.pl.
Przepis został nagrodzony w konkursie na niskotłuszczowe danie z patelni, organizowanym przez Ambiton.
Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie www.sklep.dajar.pl.
Przepis został nagrodzony w konkursie na niskotłuszczowe danie z patelni, organizowanym przez Ambiton.
Jakie właściwości ma brukselka?
Co zawiera w brukselka? Ta mała kapusta jest bogata w witaminy - z grupy B, A, C, E, H, K. Zawiera beta-karoten, błonnik i kwas foliowy. W brukselce znajduje się też potas, magnez, wapń i cynk. Jest źródłem przeciwutleniaczy, pomaga wzmocnić odporność organizmu i ma działanie przeciwzapalne. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy, krwionośny i oddechowy. Brukselka jest niskokaloryczna - 100 g to 30 kalorii. Fanom tej małej kapusty polecam także przepis na pieczoną brukselkę.
Ależ cudowne danie. Tyle w nim zdrowia i kolor piękny. Bardzo apetycznie i pysznie :)
OdpowiedzUsuńKiedyś nie lubiłyśmy brukselki ale teraz kochamy wszystko co zielone :D
OdpowiedzUsuńMam tak samo. Brukselkę lubię dopiero do roku :)
UsuńŚwietnie wygląda! Mam bulgur, brukselkę uwielbiam. Coś dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że takie danie z chęcią bym spróbowała, bo mam uraz do brukselki z lat dzieciństwa :-)
OdpowiedzUsuńpytanie brzmi czy zamiast kaszy bulgur moge uzyc jakas inna ? jestem w kropce - wszystko w lodowce jest tylko brak takiej kaszy :(
OdpowiedzUsuńOczywiście! :) Może być kuskus lub kasza jaglana.
Usuń