21 sierpnia, 2015

Kuchnie świata: frittata z jarmużem i pomidorami

Frittata z jarmużem i pomidorami

Frittata to rodzaj omletu z dodatkiem warzyw. To lekka i sycąca potrawa, a przepisy na nią są łatwe. Szczególnie popularna jest we Włoszech i w Hiszpanii, ale coraz więcej fanów ma w Polsce.


Składniki
200 g jarmużu
5 – 6 pomidorków cherry
2 ząbki czosnku
3 jajka
100 ml mleka
1 opakowanie serka białego typu Bieluch
4 łyżki płatków jaglanych
2 łyżeczki suszonej bazylii
sól
pieprz

Jarmuż myjemy, osuszamy, usuwamy twarde łodygi i siekamy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i blanszujemy aż nabierze intensywnego zielonego koloru. Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wbijamy całe jajka i mieszamy widelcem. Dodajemy serek, mleko, płatki jaglane i mieszamy. Do masy jajecznej dodajemy wystudzony jarmuż. Doprawiamy bazylią, solą i pieprzem. Całość przelewamy do formy do tarty. Na wierzchu układamy pokrojone w plastry pomidorki cherry. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 30 minut. Firttatę można jeszcze potrzymać w ciepłym, ale wyłączonym piekarniku, 10 minut. Podajemy jako danie główne. To także smaczna potrawa na lekką kolację.

O wartościach odżywczych jarmużu można przeczytać w przepisie na pastę do chleba z jarmużem i pieczarkami

Frittata z jarmużem i pomidorami - składniki

Frittata z jarmużem i pomidorami - składniki

 Frittata z jarmużem i pomidorami

Frittata z jarmużem i pomidorami


8 komentarzy:

  1. To MUSI być pyszne jak nie wiem co! Zwłaszcza przy filmie Noc na Ziemi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności <3 Robimy czasem taką frittatę ale jeszcze z cukinią :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ to bosko wygląda. Lubię takie dania. Ta propozycja jest pyszna, ale wygląd powalający :)
    Te pomidorki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie to wygląda- takie śniadanie zdecydowanie pokrzepia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialny pomysł z wykorzystaniem jarmużu;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Boski pomysł i bosko to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...