18 listopada, 2015

Puszyste ciasto z jabłkami i czekoladą

Puszyste ciasto z jabłkami

Gofio stanowiło główny posiłek Guanczów - dawnych mieszkańców Wysp Kanaryjskich. Obecnie jest obowiązkowym składnikiem wielu potraw w kuchni kanaryjskiej. Gofio to rodzaj mąki, którą przygotowuje się z uprażonych, a następnie zmielonych ziaren kukurydzy, pszenicy lub jęczmienia. Dzięki prażeniu ma specyficzny zapach, smak i kolor. Oto przepis na puszyste ciasto z kukurydzianego gofio z jabłkami i płatkami czekolady.


45 minut
forma do tarty o średnicy 24 cm

150 g gofio (lub mąki pełnoziarnistej, orkiszowej, owsianej)
200 ml mleka
3 jabłka
1 jajko
2 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka płatków czekoladowych
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia BIO

  • W misce umieszczamy gofio (lub mąkę) i dodajemy suche składniki - brązowy cukier, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia. 
  • Wbijamy żółtko, dodajemy mleko i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładka masa. 
  • Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Razem z płatkami migdałowymi dodajemy do masy. 
  • Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. 
  • Całość przelewamy do formy na tartę i posypujemy płatkami czekoladowymi. 
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. 
  • Puszyste ciasto z jabłkami i czekoladą podajemy jako deser na ciepło lub na zimno. 

O dobroczynnej mocy jabłek można przeczytać w przepisach na inne desery z tymi owocami:

Puszyste ciasto z jabłkami - składniki

Puszyste ciasto z jabłkami

Puszyste ciasto z jabłkami

Puszyste ciasto z jabłkami

Puszyste ciasto z jabłkami / Z jabłkami

5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...