Gofio stanowiło główny posiłek Guanczów - dawnych mieszkańców Wysp Kanaryjskich. Obecnie jest obowiązkowym składnikiem wielu potraw w kuchni kanaryjskiej. Gofio to rodzaj mąki, którą przygotowuje się z uprażonych, a następnie zmielonych ziaren kukurydzy, pszenicy lub jęczmienia. Dzięki prażeniu ma specyficzny zapach, smak i kolor. Oto przepis na puszyste ciasto z kukurydzianego gofio z jabłkami i płatkami czekolady.
45 minut
forma do tarty o średnicy 24 cm
150 g gofio (lub mąki pełnoziarnistej, orkiszowej, owsianej)
200 ml mleka
3 jabłka
1 jajko
2 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka płatków czekoladowych
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia BIO
- W misce umieszczamy gofio (lub mąkę) i dodajemy suche składniki - brązowy cukier, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia.
- Wbijamy żółtko, dodajemy mleko i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładka masa.
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Razem z płatkami migdałowymi dodajemy do masy.
- Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą.
- Całość przelewamy do formy na tartę i posypujemy płatkami czekoladowymi.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut.
- Puszyste ciasto z jabłkami i czekoladą podajemy jako deser na ciepło lub na zimno.
O dobroczynnej mocy jabłek można przeczytać w przepisach na inne desery z tymi owocami:
Przepysznie wygląda;) bardzo pomysłowe
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho :-)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo ładnie ;)
OdpowiedzUsuńI jest bardzo smaczne :) Niektórzy nie mogli się opanować ;)
UsuńWygląda wspaniale! :)
OdpowiedzUsuń