03 września, 2015

Dip szpinakowy

Dip szpinakowy

Dip szpinakowy to prosty sos, który urozmaici gotowane warzywa. Przepis jest prosty, czas wykonania krótki, a walory smakowe nieocenione.


Składniki
1 opakowanie jogurtu greckiego (180 g)
100 g świeżego szpinaku
1 – 2 ząbki czosnku
kilka szczypt ziół prowansalskich
sól
świeżo mielony pieprz

Szpinak myjemy, osuszamy i siekamy. Następnie przekładamy go do miski i łączmy z jogurtem greckim. Czosnek siekamy lub ścieramy na tarce na małych oczkach. Dodajemy do szpinaku i jogurtu. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy. Gotowy dip wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut, aby przyprawy dobrze się przegryzły. Podajemy z gotowanymi warzywami. To uniwersalny sos, ale moim zdaniem najlepiej smakuje z brokułami.

O dobroczynnym działaniu szpinaku można przeczytać w przepisach na kulki szpinakowe  oraz sałatkę ze szpinaku i pieczarek

Dip szpinakowy - składniki

Dip szpinakowy

Dip szpinakowy

Dip szpinakowy


6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...