Zanim szpinak trafił do naszych kuchni wędrował prawie przez cały świat. Pierwsze uprawy pojawiły się w Persji już w VI wieku. Arabowie przywieźli go do Hiszpanii w IX wieku. Jego walory zaczęli dostrzegać Włosi, Francuzi i Anglicy. Światową popularność szpinak zyskał dzięki amerykańskim farmerom, a później specom od reklamy. Szpinak do pyszny i zdrowy składnik różnych potraw. Doskonałym przykładem jest ta sałatka ze szpinaku z dodatkiem pieczarek.
30 minut
2-4 porcje
250 g świeżego szpinaku
10
-12 pieczarek
1
cebula czosnkowa
1 pęczek szczypioru
1 pęczek szczypioru
garść
orzechów nerkowca
oliwa z oliwek
sól ziołowa
kilka szczypt ziół prowansalskich
kilka szczypt ziół prowansalskich
- Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka, a szczypior siekamy. Wszystko mieszamy i posypujemy solą ziołową. Odstawiamy na pół godziny, aż pieczarki puszczą wodę. Szpinak myjemy i odstawiamy do odsączenia.
- Pieczarki, cebulę i szczypior smażymy bez tłuszczu ok. 15 minut. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Można dodać odrobinę wody.
- Ze szpinaku odrywamy długie łodygi i wrzucamy go do dużej miski. Skrapiamy oliwą z oliwek. Na wierzch wykładamy pieczarki i obsypujemy nerkowcami.
- Sałatkę ze szpinaku można podawać z ciepłymi pieczarkami, ale równie smaczna jest na zimno.
Jakie właściwości ma szpinak?
Szpinak zawiera przeciwutleniacze - beta-karoten i luteinę. Jest bogaty w magnez, potas i żelazo. W szpinaku znajdziemy witaminy z grupy B, C oraz E, która opóźnia procesy starzenia. Korzystnie wpływa na układ nerwowy. Szpinak przeciwdziała miażdżycy, nadciśnieniu tętniczemu i powinien znaleźć się w diecie osób z anemią. Osoby chorujące na kamicę nerkową nie powinny jeść szpinaku, ponieważ zawarty w nim kwas szczawiowy może wpływać na powstawanie kamieni.
Szpinak zawiera przeciwutleniacze - beta-karoten i luteinę. Jest bogaty w magnez, potas i żelazo. W szpinaku znajdziemy witaminy z grupy B, C oraz E, która opóźnia procesy starzenia. Korzystnie wpływa na układ nerwowy. Szpinak przeciwdziała miażdżycy, nadciśnieniu tętniczemu i powinien znaleźć się w diecie osób z anemią. Osoby chorujące na kamicę nerkową nie powinny jeść szpinaku, ponieważ zawarty w nim kwas szczawiowy może wpływać na powstawanie kamieni.
świetny pomysł na sałatkę!
OdpowiedzUsuńJak my się cieszymy, że szpinak do nas zawitał :D Bez niego nie wyobrażamy sobie obiadu :P A pieczarki z orzechami musiały świetnie smakować :D
OdpowiedzUsuńSpróbujcie dziewczyny, bo to rewelacyjne połączenie :)
OdpowiedzUsuń