25 lutego, 2016

Pieczone topinambury

 Pieczone topinambury

Topinambur, znany także jako słonecznik bulwiasty, pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie uprawiali go Indianie. W XVII wieku topinambur uratował od śmierci głodowej kanadyjskich osadników, kiedy na ich ziemiach nastała susza. W tym czasie trafił do Francji, gdzie przywiózł go podróżnik Samuel de Champlain. W Polsce znany jest od XVIII wieku. Chociaż dawno temu został wyparty przez ziemniaki, od kilku lat przeżywa drugą młodość w polskiej kuchni.


Składniki
500 g topinamburów
1 cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
sól ziołowa
świeżo mielony pieprz

Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy do naczynia żaroodpornego, lekko solimy i odstawiamy. Topinambury myjemy, osuszamy i oczyszczamy z wszelkich "odnóg". Kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do naczynia z cebulą. Dodajemy oliwę z oliwek, majeranek, tymianek, świeżo mielony pieprz oraz jeszcze trochę soli. Całość dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 40 minut, aż topinambury będą miekkie. Pieczone topinambury podajemy jako dodatek do dania głównego lub przekąskę.

Topinambur cały czas zyskuje wierne grono fanów ze względu na pozytywny wpływ na zdrowie. Znajdziemy w nim żelazo i potas oraz witaminy A, z grupy B, C i E. Zawiera inulinę, czyli probiotyk, który odżywia florę bakteryjną jelit. Korzystnie działa na układ pokarmowy. Podnosi odporność organizmu i dodaje energii. Nadaje gładkość i jędrność skórze. Powinny go jeść osoby chore na anemię, cukrzycę, nadciśnienie i walczące z wysokim poziomem cholesterolu.

Pieczone topinambury - składniki

Pieczone topinambury

Pieczone topinambury


Wegetariański obiad VI


14 komentarzy:

  1. To danie musi być obłędne! Polecam także krem ze słonecznika bulwiastego: http://tomaszjakubiak.pl/przepis/jesienny-krem-z-topinamburu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za przepis :) Na pewno skorzystam! :)

      Usuń
  2. Fajna propozycja ! Czy te bulwy można kupić, czy trzeba sobie posiać w ogródku... ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można kupić :) Głównie na bazarach i w eko sklepach. Czasem też pojawiają się w marketach.

      Usuń
    2. Uprzedzamy, że jak się to rozsieje to potem trudno się tego pozbyć z ogródka :P

      Usuń
  3. Nigdy nam się nie chce obierać topinamburu a tutaj widzimy, że nawet nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skórka jest bardzo cienka i nie ma potrzeby, żeby obierać topinambury :)

      Usuń
  4. Dziękuję Wam za informacje :) Będę się rozglądał :) i chyba zrobię, żeby poznać nowy smak !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ostatnio zamówiłam z allegro :) Ekstra pomysł :)

      Usuń
  5. Pyszna propozycja :) Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podzielam zdanie Tomka Jakubiaka. Sprawdziłam i rzeczywiście jest pyszne! :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakoś nigdy się nie rozsmakowałam w topinamburze, chociaż rósł nawet na mojej działce. Może taki pieczony mi podejdzie : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W smaku przypomina pieczone ziemniaki :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...