Liści rzodkiewki wcale nie trzeba wyrzucać. Są wartościowym źródłem składników odżywczych. Zawierają pierwiastki i więcej witaminy C niż sok z cytryny. Mają właściwości oczyszczające i działają przeciwzapalnie. Oto przepis na prostą pastę kanapkową z soczewicy i liści rzodkiewki.
20 minut
2-4 porcje
liście z dwóch pęczków rzodkiewek
1 puszka soczewicy w zalewie
1 łyżka oleju lnianego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki bazylii
kilka szczypt chili
pieprz
sól
- Liście rzodkiewki myjemy, wybieramy te ładne i zielone. Osuszamy i siekamy, ale niezbyt drobno. Wrzucamy na suchą, mocno rozgrzaną patelnię i smażymy, aż liście nabiorą intensywnego, zielonego koloru.
- Soczewicę odlewamy z zalewy i płuczemy na sicie. Odstawiamy.
- Do blendera wrzucamy soczewicę, liście rzodkiewki oraz olej lniany. Blendujemy na gładką masę.
- Następnie dodajemy słodką paprykę, chili i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeszcze przez chwilę blendujemy.
- Przekładamy do miseczki lub innego naczynia i wstawiamy na godzinę do lodówki.
- Podajemy z ulubionym pieczywem.
Liście rzodkiewki bardzo dobrze sprawdzą się w różnych daniach. Jednym z nich jest przepis na sos pesto z dodatkiem prażonych pestek dyni.
Soczewicę równie dobrze można ugotować samemu?
OdpowiedzUsuńOczywiście :) Wersja z soczewicą z puszki jest ekspresowa :)
UsuńJa zawsze wyrzucam liście z rzodkiewki. Jak będę miała swoją rzodkiewkę, to listki muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńBajeczna, zdrowa i pożywna pasta <3
OdpowiedzUsuńCiekawe połaczenie, takiego jesczze nie próbowałam. W ogóle ja zaniedbuję liście rzodkiewki - zazwyczaj je wyrzucam :{
OdpowiedzUsuń