Domowa granola to świetna alternatywa dla osób, którym przejadła się zwykła owsianka. Mnóstwo orzechów, suszonych owoców, pestek i słodycz miodu. Kto raz spróbuje, na zabój zakocha się w domowej granoli.
45 minut
4-6 porcji
1 szklanka płatków owsianych
garść nerkowców
garść orzechów ziemnych niesolonych
garść migdałów
garść pestek dyni
garść migdałów
garść rodzynek
garść jagód goji
garść żurawiny
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki amarantusa
2 łyżki płatków migdałowych
kilka plasterków suszonego banana
50 ml ciepłej wody
3 łyżki miodu
- W misce mieszamy płatki owsiane i resztę sypkich składników.
- Do wody dodajemy miód i dokładnie mieszamy.
- Mix płatków owsianych, orzechów, pestek i owoców zalewamy wodą z miodem i mieszamy, aż składniki się połączą.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy surową granolę na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni. Pieczemy przez 30 - 35 minut. Co 10 minut mieszamy, żeby płatki i reszta składników równo się upiekły.
- Studzimy i przekładamy do słoika.
- Zjadamy na śniadanie z mlekiem lub jogurtem.
Fanom domowych granoli polecam także przepis na gryczaną granolę z jagodami goji.
Duży wybór superfood, takich jak nerkowce, migdały, jagody goji, można znaleźć w sklepie internetowym sklepagnex.pl.
Duży wybór superfood, takich jak nerkowce, migdały, jagody goji, można znaleźć w sklepie internetowym sklepagnex.pl.
Bajeczna, pyszna i zdrowa - domowa najlepsza! <3
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńDomowej granoli nie trzeba reklamować. Obroni się smakiem sama :)
OdpowiedzUsuńBogaty i pyszny przepis. I ta łyżeczka taka śliczna :))
Granola, granolą ale łyżeczka jest wprost C U D O W N A ! ! :D
OdpowiedzUsuńPiękna i smakowita :>
OdpowiedzUsuńTaka domowa granola jest najlepsza! :)
OdpowiedzUsuńPS. Genialna łyżeczka :D