12 sierpnia, 2016

Ciasteczka jaglano-migdałowe z cynamonem

Ciasteczka jaglano-migdałowe z cynamonem

Starożytni Grecy uważali, że migdały są symbolem miłości. Dziś te orzechy są ciekawym składnikiem ciast i deserów. Oto przepis na domowe ciasteczka, które powstały z połączenia kaszy jaglanej i migdałów z lekką nutą cynamonu.


Składniki (15 ciasteczek)
100 g kaszy jaglanej
100 g migdałów
50 ml mleka
1 jajko
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
15 sztuk migdałów blanszowanych

Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Migdały mielimy (np. w młynku do kawy) i dodajemy do kaszy jaglanej. Następnie mieszamy z mlekiem, żółtkiem, cynamonem, kardamonem, proszkiem do pieczenia i miodem. Całość blendujemy na jednolitą masę. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą jaglaną. Na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, za pomocą łyżki formujemy ciastka w kształcie okręgu. Ozdabiamy migdałami blanszowanymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30-40 minut. Studzimy na kratce. Ciasteczka jaglano-migdałowe podajmy jako deser lub dodatek do kawy czy herbaty.

Migdały to prawdziwa bomba witaminowa. Są bogate w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe. Zmniejszają ryzyko chorób serca, poprawiają krążenie i regulują ciśnienie krwi. Obniżają poziom złego cholesterolu. Migdały powinny znaleźć się w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zawierają kwas foliowy i pomagają w zwalczaniu nudności. Są bogate w błonnik i dają uczucie sytości. Znajdziemy w nich w witaminy - A, E, i z grupy B oraz pierwiastki - potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód i cynk. Wspomagają pracę układu nerwowego, pozytywnie działają na koncentrację i pamięć. Migdały mają także dobry wpływ na włosy i paznokcie.

Ciasteczka jaglano-migdałowe z cynamonem - składniki

Ciasteczka jaglano-migdałowe z cynamonem

Ciasteczka jaglano-migdałowe z cynamonem

Ciasteczka jaglano-migdałowe z cynamonem

Ciasteczka jaglano-migdałowe z cynamonem


13 komentarzy:

  1. Wyglądają cudownie! Uwielbiam takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka wyglądają rewelacyjne. Fajne i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! :) wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie wyglądają - jak takie włoskie ciasteczka, które widzieliśmy z P. w Rzymie w cukierni :) takie domowe, kruche i właśnie migdałowe :}

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałam trochę nawiązać do takich włoskich ciasteczek :)

      Usuń
  5. Migdały i kardamon to musi naprawdę fajnie smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Co za wspaniałe ciasteczka. Piękne zdjęcia :-) Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasteczka prezentują się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie zajadam ciasteczka z tego przepisu. Rewelacyjne! Dodałam trochę orzechów wwoskich i ziaren słonecznika - dla urozmaicenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Świetny pomysł z dodatkiem orzechów włoskich i słonecznika :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...