24 października, 2016

Gryczotto z pieczarkami i szczypiorem

Gryczotto z pieczarkami

Kasza gryczana trafiła do Polski w XII wieku. Szybko zdobyła popularność i często bywała nie tylko na stołach szlachty, ale także w ubogich domach. Wykorzystywano ją również w ludowej medycynie. Obecnie kaszę gryczaną najchętniej je się w Rosji, na Ukrainie i w Polsce. Oto przepis na danie "z dbałością" - kaszę gryczaną w formie gryczotta, której towarzyszą pieczarki, dymka i szczypior. 


Składniki
100 g kaszy gryczanej prażonej
500 g pieczarek
700 ml bulionu warzywnego
1 pęczek dymki ze szczypiorem
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki ziół prowansalskich
sól ziołowa
sól
świeżo mielony pieprz

Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki. Przekładamy do miski, oprószamy solą ziołową i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy. Dymkę kroimy w piórka, a szczypior siekamy - dwie łyżki odkładamy, aby posypać danie przed podaniem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego dymkę i szczypior. Kiedy dymka będzie miękka, dodajemy pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich woda. Następnie dodajemy kaszę gryczaną. Całość mieszamy i stopniowo dolewamy bulion warzywny. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem do smaku. Smażymy, często mieszając, aż kasza gryczana wchłonie cały bulion. Tuż przed podaniem posypujemy szczypiorem. Gryczotto z pieczarkami i szczypiorem podajemy na gorąco jako danie główne lub dodatek do dania mięsnego. 

Warto wiedzieć, że kasza gryczana nie zawiera glutenu i nie zakwasza organizmu. Jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, błonnika, kwasu foliowego i aminokwasów. Zawiera witaminy z grupy B, E, P i PP oraz fosfor, magnez, wapń, żelazo, jod, miedź, cynk, nikiel, kobalt, jod i bor. Poprawia pracę jelit i metabolizm, a także korzystnie wpływa na układ krążenia. Wspomaga układ nerwowy, niweluje skutki stresu i dodaje energii. Kasza gryczana reguluje produkcję sebum i poprawia kondycję cery trądzikowej. Powinni się do niej przekonać mężczyźni, ponieważ zapobiega przerostowi gruczołu krokowego. 100 g kaszy gryczanej to 336 kalorii.

Na hasło ZDROWE-GOTOWANIE otrzymacie 10 proc. zniżki na produkty #Ambition 
w sklepie internetowym Dajar.

 http://sklep.dajar.pl/ambition

Gryczotto z pieczarkami - składniki

Gryczotto z pieczarkami

Gryczotto z pieczarkami

Gryczotto z pieczarkami





Ambition z dbałością

30 komentarzy:

  1. Proste składniki, a taki apetyczny efekt, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie dania są najlepsze - proste i smaczne :)

      Usuń
  2. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie zapraszam do mnie!
    http://classy-chef.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię pieczarki z kaszą gryczaną, więc to danie dla mnie : )

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosto i pysznie. Lubię takie jednogarnkowe dania. Kaszę jem często, bo jest zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dobry obiad, uwielbiam połączenie kaszy gryczanej z pieczarkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pychoty! Pyszna, zdrowa i pożywna propozycja :) Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Co za wspaniały pomysł na smaczne i zdrowe danie:-) Szkoda, że u nas nie można dostać kaszy gryczanej:-( Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Możesz kaszą gryczaną zastąpić inną - pęczakiem lub jęczmienną. Jeżeli oczywiście są u Ciebie dostępne. Pozdrawiam również :)

      Usuń
  9. Bardzo smaczne i pożywne danie 😆

    OdpowiedzUsuń
  10. Dawno już nie robiłyśmy gryczotta <3 Ale nabrałyśmy teraz apetytu :D

    OdpowiedzUsuń
  11. kaszę mogę jeść pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie myślałam co by tu zrobić z kaszą gryczaną :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...