Kasza gryczana trafiła do Polski w XII wieku. Szybko zdobyła popularność i często bywała nie tylko na stołach szlachty, ale także w ubogich domach. Wykorzystywano ją również w ludowej medycynie. Obecnie kaszę gryczaną najchętniej je się w Rosji, na Ukrainie i w Polsce. Oto przepis na danie "z dbałością" - kaszę gryczaną w formie gryczotta, której towarzyszą pieczarki, dymka i szczypior.
45 minut
2 porcje
100 g kaszy gryczanej prażonej
500 g pieczarek
700 ml bulionu warzywnego
1 pęczek dymki ze szczypiorem
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól ziołowa
sól
świeżo mielony pieprz
- Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki. Przekładamy do miski, oprószamy solą ziołową i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy.
- Dymkę kroimy w piórka, a szczypior siekamy - dwie łyżki odkładamy, aby posypać danie przed podaniem.
- Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego dymkę i szczypior. Kiedy dymka będzie miękka, dodajemy pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich woda.
- Następnie dodajemy kaszę gryczaną. Całość mieszamy i stopniowo dolewamy bulion warzywny.
- Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem do smaku. Smażymy, często mieszając, aż kasza gryczana wchłonie cały bulion.
- Tuż przed podaniem posypujemy szczypiorem.
- Gryczotto z pieczarkami i szczypiorem podajemy na gorąco jako danie główne lub dodatek do dania mięsnego.
Jakie właściwości ma kasza gryczana?
Warto wiedzieć, że kasza gryczana nie zawiera glutenu i nie zakwasza organizmu. Jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, błonnika, kwasu foliowego i aminokwasów. Zawiera witaminy z grupy B, E, P i PP oraz fosfor, magnez, wapń, żelazo, jod, miedź, cynk, nikiel, kobalt, jod i bor. Poprawia pracę jelit i metabolizm, a także korzystnie wpływa na układ krążenia. Wspomaga układ nerwowy, niweluje skutki stresu i dodaje energii. Kasza gryczana reguluje produkcję sebum i poprawia kondycję cery trądzikowej. Powinni się do niej przekonać mężczyźni, ponieważ zapobiega przerostowi gruczołu krokowego. 100 g kaszy gryczanej to 336 kalorii.
Na hasło ZDROWE-GOTOWANIE otrzymacie 10 proc. zniżki na produkty #Ambition
w sklepie internetowym Dajar.
w sklepie internetowym Dajar.
Proste składniki, a taki apetyczny efekt, pycha :)
OdpowiedzUsuńTakie dania są najlepsze - proste i smaczne :)
UsuńFajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńBardzo lubię pieczarki z kaszą gryczaną, więc to danie dla mnie : )
OdpowiedzUsuńSmacznie się razem komponują :)
UsuńMniam jakie pyszne danie :-)
OdpowiedzUsuńPysznie, lekko i pożywnie :)
UsuńProsto i pysznie. Lubię takie jednogarnkowe dania. Kaszę jem często, bo jest zdrowa :)
OdpowiedzUsuńCzyli to co, co lubimy najbardziej :)
UsuńZjadłabym takie gryczotto :)
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
UsuńBardzo dobry obiad, uwielbiam połączenie kaszy gryczanej z pieczarkami :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się podwójnie :)
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńAle pychoty! Pyszna, zdrowa i pożywna propozycja :) Mniam <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCo za wspaniały pomysł na smaczne i zdrowe danie:-) Szkoda, że u nas nie można dostać kaszy gryczanej:-( Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Możesz kaszą gryczaną zastąpić inną - pęczakiem lub jęczmienną. Jeżeli oczywiście są u Ciebie dostępne. Pozdrawiam również :)
UsuńBardzo smaczne i pożywne danie 😆
OdpowiedzUsuńDokładnie takie jest! :)
UsuńW sam raz na jesienną pogodę!
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńDawno już nie robiłyśmy gryczotta <3 Ale nabrałyśmy teraz apetytu :D
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
Usuńkaszę mogę jeść pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńJa też, a w tym wydaniu jest pyszna! :)
UsuńWłaśnie myślałam co by tu zrobić z kaszą gryczaną :)
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
Usuń