05 czerwca, 2017

Omlet ze szparagami na bogato

Omlet ze szparagami na bogato

Sezon na szparagi powoli dobiega końca. To już ostatnie chwile, aby przygotować smaczne danie ze szparagami w roli głównej. W omlecie za szparagami na bogato są także ziemniaki, słona feta i pomidorki koktajlowe. W tym połączeniu tworzą pyszne danie, które z powodzeniem można przygotować na obiad. Oto przepis na omlet ze szparagami na bogato.


60 minut
2-4 porcje

6 jajek
1 pęczek zielonych szparagów
3 średnie ziemniaki
8 pomidorków koktajlowych na gałązce
1 opakowanie sera feta
3 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka szczypt bazylii
kilka szczypt oregano
sól
świeżo mielony pieprz
garść listków świeżej bazylii

Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry. Gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 
Szparagi płuczemy i łamiemy w 1/3 długości, aby pozbyć się zdrewniałych końcówek. Parzymy wrzątkiem i odstawiamy, aby odciekły. 
Fetę kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki. 
Jajka rozbijamy w misce, dodajemy jogurt i oliwę z oliwek. Roztrzepujemy widelcem. Doprawiamy solą i pieprzem. 
W okrągłej formie układamy ziemniaki i szparagi. Posypujemy fetą i zalewamy jajkami. Na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe. Posypujemy bazylią i oregano. 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni i pieczemy 30-40 minut. 
Wyjmujemy z piekarnika i dekorujemy listkami świeżej bazylii. 
Omlet ze szparagami na bogato podajemy na gorąco z sałatą z lekkim sosem.

Polecam także inne przepisy na szparagi:

Omlet ze szparagami na bogato - Składniki

Omlet ze szparagami na bogato

Omlet ze szparagami na bogato

Omlet ze szparagami na bogato


17 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie :)
    Nie robiłam w tym roku żadnych wyszukanych dań ze szparagami, ale codziennie dodaję je do moich dań warzywnych lub gotuję same ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię szparagi :) Pyszny omlecik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na bogato, faktycznie. Bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie na bogato :D Co prawda za szparagami nie będziemy tęsknić ale omlet wygląda fantastycznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli nie lubicie szparagów, można z nich zrezygnować i dodać na przykład fasolkę szparagową albo inne ulubione warzywo :)

      Usuń
  5. O tak! Chcę takie śniadanko na bogato! :) Pysznie i pożywnie <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Omlet na prawdę na bogato. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niezwykle udane połączenie smaków. Taki omlecik to idealny pomysł na wypasione śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam, bo faktycznie smaki zgrały się idealnie :)

      Usuń
  8. Uwielbiam tego typu omlety "na winie" - czyli co się nawinie to do omletu ;) Pychota!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...