Dawniej w Polsce na wigilijnych stołach królował jesiotr z rakami, zupa migdałowa czy gotowana rzepa, a na deser podawano tłuczeńce, czyli korzenne ciastka z czerstwego chleba. Jedną z tradycyjnych, ale zapomnianych, świątecznych potraw jest także kasza z suszonymi śliwkami polana miodem. To pyszne i zdrowe danie, które zachwyci smakiem. Oto przepis na kaszę jaglaną z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem.
30 minut
2-4 porcje
100 g kaszy jaglanej
100 g suszonych śliwek
1 łyżka miodu
1 czubata łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka cukru z wanilią
1/2 łyżeczki imbiru
kilka szczypt gałki muszkatołowej
kilka szczypt mielonego pieprzu
kilka szczypt anyżu
kilka szczypt zmielonych goździków
1 gwiazdka anyżu (opcjonalnie)
- Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do kaszy. Kilka sztuk można zostawić do dekoracji dania.
- Następnie doprawiamy cynamonem, kardamonem, cukrem z wanilią, imbirem, gałką muszkatołową, pieprzem, anyżem i goździkami. Dokładnie mieszamy.
- Dodajemy miód i kontynuujemy mieszanie.
- Wstawiamy do lodówki, aby kasza przeszła aromatem śliwek i przypraw.
- Przed podaniem potrawę dekorujemy całymi suszonymi śliwkami i gwiazdką anyżu.
- Kaszę jaglaną z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem podajemy na zimno podczas wigilijnej kolacji.
Jakie właściwości mają suszone śliwki?
Wraz z suszeniem śliwki zyskują wiele dobrych dla zdrowia właściwości. Przede wszystkim działają korzystnie na pracę układu pokarmowego i zalecane są przy zaparciach. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Suszone śliwki są skuteczne w profilaktyce osteoporozy, ponieważ hamują proces utraty kośćca. Koniecznie powinny je jeść kobiety po menopauzie. Suszone śliwki mają także właściwości przeciw starzeniu się. Zawierają błonnik i są źródłem beta-karotenu. Są bogate w witaminy A, C, E, B6 i K. Znajdziemy w nich wapń, żelazo, mangan, miedź i potas. Trzeba jednak pamiętać, że suszone śliwki są o wiele bardziej kaloryczne niż świeże. 100 g to 267 kalorii.
Pyszna i aromatyczna :) Mniam <3 Uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszna, pachnąca przyprawami i kardamonem.Bardzo lubię jaglaną muszę zrobić w/g Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńO tak, pachnie pięknie i dobrze smakuje. Jeżeli przygotujesz ją na Wigilię, na pewno zaskoczysz gości :)
UsuńBardzo aromatycznie zrobiona kasza :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo fajna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNie mam wątpliwości, że to danie smakuje rewelacyjnie, jednak dzisiaj zachwyciła mnie forma podania tej kaszy jaglanej. Idealnie wpisuje się w ten grudniowy klimat :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPodoba mi się ta kompozycja smaków - cudowna mieszanka składników i bardzo świąteczna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńBardzo mi się podoba ten pomysł z kaszą jaglaną! super wykorzystam na pewno! Buziaki kochana
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam! Buziaki również :)
UsuńBardzo aromatycznie i smacznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTrochę swojskich smaków + trochę egzotyki = mniam! :)
OdpowiedzUsuńPrawda? Aż trudno uwierzyć, że to staropolska potrawa :)
UsuńAle wspaniałe połączenie!
OdpowiedzUsuńI jak to danie pieknie wygląda!
Osobiście jestem teraz zakochana w kaszy jaglanej i wykorzystuję ją do wielu potraw ;)
Pozdrawiam!
Dziękuję i również pozdrawiam! :)
Usuńno proszę, już wiele lat temu przewidziano że jaglanka nabierze ogromnego znaczenia w żywieniu Polaków w XXI wieku:) u mnie nigdy takiego dania na Wigilii nie było ale na bożonarodzeniowe śniadaie pasuje mi idealnie!:)
OdpowiedzUsuńU mnie również, to moje tegoroczne odkrycie :)
UsuńBardzo zdrowe smaczne i prezentacja cudowna! Ja dopiero niedawno przekonałam się do kaszy jaglanej i każdy nowy przepis bardzo mnie inspiruje
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam to wykorzystywania kaszy jaglanej w różnych potrawach :)
UsuńŁadne :) nie za bardzo lubię kaszę jaglaną, ale od czego jest quinoa, zrobię swoją wersję ;)
OdpowiedzUsuńOczywiście! Kaszę jaglaną można zamienić na inną i na pewno będzie smacznie :)
UsuńU mnie w domu nigdy takiej kaszy nie było, ale przecież zawsze może jeszcze być : )
OdpowiedzUsuńOczywiście! Polecam! Tak przygotowana kasza na pewno zwróci uwagę gości :)
UsuńTylko anyżu byśmy nie dodały, bo nie lubimy ale poza tym to ta kasza musi być mega pyszna :D
OdpowiedzUsuńJasne, anyż można pominąć. Kasza i tak będzie smaczna :)
UsuńPyszna propozycja - u mnie to robi się z pęczakiem, ale z kaszą jaglaną też bym chętnie spróbowała :)
OdpowiedzUsuńJesteś pierwszą osobą, która zna tę potrawę :) Taki korzenny pęczak musi być wyśmienity :)
UsuńWpisuję na listę na następny tydzień :) Super wygląda i wiem, że na pewno będzie smakować :)
OdpowiedzUsuńPolecam i życzę smacznego! :)
UsuńPodajemy na jednym dużym talerzy do częstowania się czy każdemu porcjujemy?
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od gospodarza i jego pomysłu na podanie :)
UsuńMy zawsze jemy zupę śliwkową czyli kasza w połączeniu z wędzonymi śliwkami. To moje ulubione wigilijne danie.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń