09 grudnia, 2016

Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem

Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem

Dawniej w Polsce na wigilijnych stołach królował jesiotr z rakami, zupa migdałowa czy gotowana rzepa, a na deser podawano tłuczeńce, czyli korzenne ciastka z czerstwego chleba. Jedną z tradycyjnych, ale zapomnianych, świątecznych potraw jest także kasza z suszonymi śliwkami polana miodem. To pyszne i zdrowe danie, które zachwyci smakiem. Oto przepis na kaszę jaglaną z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem.


Składniki
100 g kaszy jaglanej
100 g suszonych śliwek
1 łyżka miodu
1 czubata łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka cukru z wanilią
1/2 łyżeczki imbiru
kilka szczypt gałki muszkatołowej
kilka szczypt mielonego pieprzu
kilka szczypt anyżu
kilka szczypt zmielonych goździków
1 gwiazdka anyżu (opcjonalnie)

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Odstawiamy do ostygnięcia. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do kaszy. Kilka sztuk można zostawić do dekoracji dania. Następnie doprawiamy cynamonem, kardamonem, cukrem z wanilią, imbirem, gałką muszkatołową, pieprzem, anyżem i goździkami. Dokładnie mieszamy. Dodajemy miód i kontynuujemy mieszanie. Wstawiamy do lodówki, aby kasza przeszła aromatem śliwek i przypraw. Przed podaniem potrawę dekorujemy całymi suszonymi śliwkami i gwiazdką anyżu. Kaszę jaglaną z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem podajemy na zimno podczas wigilijnej kolacji. 

Wraz z suszeniem śliwki zyskują wiele dobrych dla zdrowia właściwości. Przede wszystkim działają korzystnie na pracę układu pokarmowego i zalecane są przy zaparciach. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Suszone śliwki są skuteczne w profilaktyce osteoporozy, ponieważ hamują proces utraty kośćca. Koniecznie powinny je jeść kobiety po menopauzie. Suszone śliwki mają także właściwości przeciw starzeniu się. Zawierają błonnik i są źródłem beta-karotenu. Są bogate w witaminy A, C, E, B6 i K. Znajdziemy w nich wapń, żelazo, mangan, miedź i potas. Trzeba jednak pamiętać, że suszone śliwki są o wiele bardziej kaloryczne niż świeże. 100 g to 267 kalorii. 

Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i korzenno-miodowym aromatem - składniki

Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i korzenno-miodowym aromatem

Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i korzenno-miodowym aromatem

Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i korzenno-miodowym aromatem


36 komentarzy:

  1. Pyszna i aromatyczna :) Mniam <3 Uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna, pachnąca przyprawami i kardamonem.Bardzo lubię jaglaną muszę zrobić w/g Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, pachnie pięknie i dobrze smakuje. Jeżeli przygotujesz ją na Wigilię, na pewno zaskoczysz gości :)

      Usuń
  3. Bardzo aromatycznie zrobiona kasza :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie mam wątpliwości, że to danie smakuje rewelacyjnie, jednak dzisiaj zachwyciła mnie forma podania tej kaszy jaglanej. Idealnie wpisuje się w ten grudniowy klimat :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się ta kompozycja smaków - cudowna mieszanka składników i bardzo świąteczna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo mi się podoba ten pomysł z kaszą jaglaną! super wykorzystam na pewno! Buziaki kochana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam! Buziaki również :)

      Usuń
  7. Bardzo aromatycznie i smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Trochę swojskich smaków + trochę egzotyki = mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? Aż trudno uwierzyć, że to staropolska potrawa :)

      Usuń
  9. Ale wspaniałe połączenie!
    I jak to danie pieknie wygląda!
    Osobiście jestem teraz zakochana w kaszy jaglanej i wykorzystuję ją do wielu potraw ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. no proszę, już wiele lat temu przewidziano że jaglanka nabierze ogromnego znaczenia w żywieniu Polaków w XXI wieku:) u mnie nigdy takiego dania na Wigilii nie było ale na bożonarodzeniowe śniadaie pasuje mi idealnie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie również, to moje tegoroczne odkrycie :)

      Usuń
  11. Bardzo zdrowe smaczne i prezentacja cudowna! Ja dopiero niedawno przekonałam się do kaszy jaglanej i każdy nowy przepis bardzo mnie inspiruje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zachęcam to wykorzystywania kaszy jaglanej w różnych potrawach :)

      Usuń
  12. Ładne :) nie za bardzo lubię kaszę jaglaną, ale od czego jest quinoa, zrobię swoją wersję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście! Kaszę jaglaną można zamienić na inną i na pewno będzie smacznie :)

      Usuń
  13. U mnie w domu nigdy takiej kaszy nie było, ale przecież zawsze może jeszcze być : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście! Polecam! Tak przygotowana kasza na pewno zwróci uwagę gości :)

      Usuń
  14. Tylko anyżu byśmy nie dodały, bo nie lubimy ale poza tym to ta kasza musi być mega pyszna :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, anyż można pominąć. Kasza i tak będzie smaczna :)

      Usuń
  15. Pyszna propozycja - u mnie to robi się z pęczakiem, ale z kaszą jaglaną też bym chętnie spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesteś pierwszą osobą, która zna tę potrawę :) Taki korzenny pęczak musi być wyśmienity :)

      Usuń
  16. Wpisuję na listę na następny tydzień :) Super wygląda i wiem, że na pewno będzie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Podajemy na jednym dużym talerzy do częstowania się czy każdemu porcjujemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od gospodarza i jego pomysłu na podanie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...