Należę do osób, które uważają, że dzień bez owsianki to stracony dzień. Płatki można urozmaicać orzechami, nasionami chia lub siemienia lnianego, suszonymi i świeżymi owocami. Dla odmiany owsiankę można też upiec. Obok płatów owsianych w rolach głównych występują agrest i białe porzeczki.
45 minut
2 porcje
100
g płatków owsianych górskich
100
ml ciepłego mleka lub mleka roślinnego
1
szklanka białych porzeczek
1
szklanka agrestu
2
łyżki miodu lub syropu klonowego
- Płatki owsiane zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na 10 minut.
- Owoce myjemy. Porzeczki zrywamy z gałązek, a z agrestu odcinamy obie końcówki i kroimy na pół.
- Owoce i jedną łyżkę miodu lub syropu klonowego dodajemy do płatków owsianych i mieszamy.
- Nakładamy do dużego żarodoopornego naczynia lub kokilek. Pieczmy 30 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C.
- Przed podaniem polewamy 1 łyżką miodu lub syropu klonowego.
- Owsianka z owocami jest dobra również na zimno. To fajna propozycja na drugie śniadanie na wynos.
Jakie właściwości ma agrest?
Agrest to owoc bogaty w witaminę C, A, B i P. Zawiera żelazo, potas, sód, żelazo, fosfor i wapń. Agrest zawiera także błonnik. Wzmacnia odporność, korzystnie wpływa na kości i mięśnie oraz wzmaga apetyt. Działa moczopędnie i ma właściwości oczyszczające organizm. Te małe owoce zalecane są osobom, które chorują na artretyzm oraz walczącym z podwyższonym poziomem cholesterolu. 100 g agrestu to zaledwie 40 kalorii. Wyciąg z agrestu to składnik kosmetyków przeciwzmarszczkowych.
Jakie właściwości mają białe porzeczki?
Białe porzeczki są najsłodsze ze wszystkich odmian. Porzeczki zawierają witaminę C, z grupy B, PP oraz K. Znajdziemy w nich żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź oraz kwasy organiczne. Porzeczki chronią serce i regenerują naczynia włosowate. Korzystnie wpływają na układ pokarmowy, regulują przemianę materii, pomagają leczyć zatrucia pokarmowe i łagodzą zgagę. Mają działanie przeciwzapalne i zapobiegają przeziębieniom.
Ale apetyczna!
OdpowiedzUsuńJej jak to genialnie wygląda :D Zapieczona owsianka smakuje genialnie :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)))))
OdpowiedzUsuńPysznie ! Z agrestem i porzeczkami - to musi być dobre :)
OdpowiedzUsuń100 g płatków? Ile porcji wychodzi z tego przepisu? Bo dużo się wydaje.
OdpowiedzUsuńWychodzą dwie duże porcje lub trzy mniejsze. Oczywiście ilość składników można zmniejszyć według własnych potrzeb.
UsuńNigdy nie zapiekałam owsianki :)
OdpowiedzUsuń