Kolorowa sałata, bogata w białko brązowa ciecierzyca, słodka szalotka, a także kurczak w ostrej marynacie. To główne składniki tej pożywnej sałatki, pełnej witamin i dobrych tłuszczów. Powstała tuż przed spotkaniem towarzyskim z tego co było w spiżarni i lodówce. Efekt końcowy wyszedł znakomicie. Oto przepis na sałatkę z kurczakiem i brązową ciecierzycą.
30 minut + marynowanie kurczaka 2 godziny
2-4 porcje
300 g piersi kurczaka
1
opakowanie mixu sałat
1
puszka brązowej ciecierzycy
4
szalotki
1/2 pomarańczowej papryki
1
łyżka ziołowej oliwy z oliwek + kilka kropli do skropienia sałaty
1
łyżeczka sosu sojowego
1
łyżeczka ostrej papryki
1
łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta
suszonej kolendry
szczypta
cząbru
sól
- Pierś kurczaka marynujemy w ostrej papryce, ziołach prowansalskich, kolendrze, cząbrze i soli. Mięso dokładnie nacieramy i wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Kurczaka można zamarynować dzień wcześniej - będzie bardziej aromatyczny.
- Pierś pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni C. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
- Ciecierzycę płuczemy z zalewy i ostawiamy. Szalotki kroimy w krążki, paprykę w kostkę, a cukinię w półplastry.
- Szalotki wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię. Dodajemy odrobinę wody, aby się nie przypaliła.
- Gdy szalotki będą miękkie, dodajemy paprykę, cukinię i ciecierzycę. Doprawiamy sosem sojowym, łyżką oliwy z oliwek i szczyptą soli. Dusimy 12 - 15 minut do momentu, aż cała woda odparuje, a następnie odstawiamy.
- Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy do uduszonych warzyw i mieszamy.
- Mix sałat myjemy, wrzucamy do dużej miski i skrapiamy ziołową oliwą z oliwek. Na sałatę wykładamy uduszone warzywa z kurczakiem.
- Sałatkę z kurczakiem i soczewicą podajemy z pieczywem. Można jeść ją jeszcze lekko ciepłą lub na zimno.
Ciecierzyca - składniki odżywcze i właściwości
Ciecierzyca to źródło białka i węglowodanów. Występuje w dwóch odmianach - kabuli i desi. Ciecierzyca kabuli jest duża, ma kremową barwę. Odmiana desi jest mała i może mieć kolor kremowy, czarny, brązowy, żółty lub zielony. O jej właściwościach można przeczytać w przepisie na pyszną pastę kanapkową z ciecierzycy i bakłażana.
Ciecierzyca to źródło białka i węglowodanów. Występuje w dwóch odmianach - kabuli i desi. Ciecierzyca kabuli jest duża, ma kremową barwę. Odmiana desi jest mała i może mieć kolor kremowy, czarny, brązowy, żółty lub zielony. O jej właściwościach można przeczytać w przepisie na pyszną pastę kanapkową z ciecierzycy i bakłażana.
Ależ kusząco to wygląda :) Nabrałam dzikiej ochoty na taką sałatkę, mogę trochę ? XD
OdpowiedzUsuńJasne! :)
UsuńCiecierzycę uwielbiamy w każdym wydaniu!
OdpowiedzUsuńPyszności!.
OdpowiedzUsuńO tak. Uwielbiam takie sałatki. Jednocześnie zdrowe i smaczne :)
OdpowiedzUsuń