11 grudnia, 2015

Świąteczne ciasto czekoladowe z kumkwatami

Świąteczny czekoladowiec z kumkwatami

To ciasto zrobi furorę na świątecznym stole. Mocno czekoladowe, przełamane gorzko - słodką nutą kumkwata podbije niejedno podniebienie. Oto łatwy przepis na ciasto czekoladowe z kumkwatem, które świetnie sprawdzi się w czasie świąt Bożego Narodzenia. 


60 minut
forma do tarty o średnicy 24 cm

300 g mąki pełnoziarnistej lub gofio 
400 ml mleka 
15 szt. kumkwata 
35 g kakao 
50 g amarantusa 
5 łyżek płatków czekoladowych 
6 łyżek ksylitolu 
1 jajko 
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka proszku pieczenia BIO 

  • Kumkwaty parzymy wrzątkiem i osuszamy. Kroimy w plastry, a pestki usuwamy. Wrzucamy na małą patelnię i zalewamy wrzątkiem tak, aby woda przykryła owoce. Posypujemy dwoma łyżkami ksylitolu, delikatnie mieszamy i gotujemy aż cała woda odparuje. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
  • W misce mieszamy suche składniki - mąkę, kakao, amarantusa, proszek do pieczenia, cynamon, ksylitol. 
  • Dodajemy mleko i żółtko, miksujemy na gładką masę. 
  • Białko ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy z masą. Na koniec dodajemy trzy łyżki płatków czekoladowych. 
  • Masę przelewamy do formy na tartę i na wierzchu układamy plastry kumkwata. Posypujemy resztą płatków czekoladowych. 
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 35 - 40 minut. 
  • Studzimy i podajemy jako świąteczny deser.

Jakie właściwości ma kumkwat?

Kumkwat, czyli miniaturowa pomarańcza, pochodzi z Chin. To niskokaloryczny (100 g to 70 kalorii) i orzeźwiający owoc. Zawiera błonnik, który wspomaga działanie układu pokarmowego. Pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Jest bogatym źródłem witaminy C. Zapobiega przeziębieniom i infekcjom. Stymuluje układ odpornościowy. Kumkwaty można przyrządzać na różne sposoby i jeść na surowo ze skórką.

Świąteczny czekoladowiec z kumkwatami - składniki

Świąteczny czekoladowiec z kumkwatami

Świąteczny czekoladowiec z kumkwatami

Świąteczny czekoladowiec z kumkwatami

Jesienne słodkości!

5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe i nietypowe ciasto. Świeżych kumkwatów jeszcze nie jadłam. Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Same kumkwaty naszych serc nie podbiły ale w takim ciachu, kto wie? :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe :) A do tego tak świetnie wygląda, bo te zanurzone w cieście kumkwaty są urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musze zrobic taki deser na swieta :)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...